De grand cañons van Argentinië

Swipe

San Juan

San Juan is de hoofdstad van de gelijknamige provincie met 425.000 inwoners. Het ligt 167 km ten noorden van Mendoza en 1152  km van Buenos Aires. De stad werd op 13 juni 1562 gesticht als San Juan de la Frontera, maar veel van de eerste architectuur zie je niet meer terug. In 1944 werd de binnenstad grotendeels verwoest door een aardbeving met ruim 10.000 doden. 

Nu is het een moderne vriendelijke stad met brede boulevards en laagbouw. Toch heeft het net als Mendoza een mediterrane uitstraling: een zonnig, warm klimaat, veel groen, terrasjes en voetgangersstraten. Het heeft de bijnaam gekregen van Residencia del Sol, de woonplaats van de zon en tussen 1 en 5 uur ’s middags heerst er volkomen rust in de stad vanweg de siësta. Want wat kan het in de zomermaanden hier warm zijn! 

Het belangrijkste leven speelt zich af rondom Plaza 25 de Mayo, de straten Mendoza, Rivadavia en Gral. Acha. Allemaal te vinden tussen Mitre en Av. San Martín. Rondom Plaza 25 de Mayo is een en al bedrijvigheid, want alle grote banken en kantoren zijn hier in de buurt. San Juan is het commerciële hart van de wijnen en olijven in de provincie. 

Plaza 25 de Mayo heeft niet die allure die je ziet in Salta of Tucumán. Het heeft een mix van een vakantiesfeer en zakenstad. Tot lunchtijd is het rondom dit plein druk, druk, druk, na enen heerst er volkomen rust en na vijven wordt het weer druk tot ’s avonds laat. 

Wat in het oog springt bij dit plein is de Club Español, in Rivadavia 32, een gebouw in Moorse stijl dat ‘dramatisch’ aandoet. Toch is het pas in 1944 gebouwd. Verrassender is, dat op Av. San Martín in de middenberm volop moderne, vaak abstracte beeldhouwwerken staan. Een idee dat ze uit Resistencia hebben gehaald, waar de hele stad vol staat met beeldhouwwerken. Deze stad is een groot openlucht museum. 

Plaza Laprida is een plein met prachtige grote platanen en palmbomen (ook weer zo’n mediterrane uitstraling) en omringd door huizen uit de neokoloniale tijd. Enkele straten ervoor is het huis van Domingo Sarmiento. Deze bekende staatsman en president van Argentinië (1868-1874), is in San Juangeboren. Zijn geboortehuis is nu een interessant museum. Je vindt het in Calle Sarmiento 21, tegenover het toeristenbureau. 

Het is een mooi gerenoveerd neokoloniaal huis waar hij als kind woonde. In de vertrekken zie je werkstukken, meubels en documentatie van deze ‘altijd streng kijkende man’. Een groot standbeeld ter ere van hem, staat op Plaza 25 de Mayo.

Elke dag open van 8.30-13 uur en van 17-21 uur. Zaterdags van 8.30 -13 uur. 

Ook Parque 25 de Mayo is aantrekkelijk, iets Frans met zijn neoclassicistische beeldhouwwerken en fonteinen. Vooral ‘s avonds is het aan de Av. San Martín bij dit park goed vertoeven met terrassen, restaurants en bars. 

Aan het begin van het park bij Av. Espana en San Luis is Mercado Artesanal Tradicional, waar je zo naar binnen kunt lopen. Het is een grote overdekte markt met handgemaakte spulletjes en exposities uit de regio. Een ander belangrijk museum als je geïntereseerd bent in dinosaurussen, is Museo de Ciencias Naturales. Grotendeels gewijd aan de opgravingingen in Valle de la Luna. 4 Op de hoek van Av. España en Maupú.

Open van ma t/m vrij open van 9-13 uur. 

10 prachtige bestemmingen in San Juan en Argentinië