De grand cañons van Argentinië

Swipe

San Luis

De stad San Luis werd gesticht in 1594 in opdracht van de gouverneur van Chili, Luis Jufré de Loaysa, als tussenstop tussen Santiago en Buenos Aires. De eigenlijke benaming was San Luis de Loyola Nueva Medina de Rioseco, als eerbewijs aan de koning van Frankrijk Saint Luis. De stad San Luis ligt 260  km ten noordoosten van Mendoza, 320  km ten zuidoosten van San Juan en 850  km ten westen van Buenos Aires

Zij telt ruim 160.000 inwoners en heeft haar koloniale uitstraling nog behouden, ondanks het feit dat het een moderne stad is geworden. 

Het centrum en de belangrijkste gedeeltes van de stad bevinden zich tussen Plaza Pringles en Plaza Independencia met als belangrijkste straten Av. San Martín en Rivadavia. Plaza Pringles is het hart van de stad, waar het na de siësta gezellig druk wordt. Je hebt rondom het plein leuke cafés, enkele terrasjes en er wordt druk gewandeld. Je merkt wel dat San Luis een universiteit heeft, want na vijven stromen de studenten en scholieren naar het centrum, zitten de cafés vol en wordt er volop gepraat, gelachen en geflirt. Mede door Colegio Nacional aan het plein in Av. San Martín. Dit opvallende gebouw stamt uit 1930 met Italiaanse invloed en een vleugje art nouveau. 

Het is het begin van een korte wandeling en kennismaking met de stad. Aan de overkant zie je de kathedraal, met een neogrieks voorportaal en veel marmer. De bouw begon in 1883 en de kerk was pas in 1944 klaar. Hier ligt kolonel Juan Pascual Pringles begraven in een soort praalgraf; hij was ‘held’ van de provincie. Want hij vocht mee voor de bevrijding van Argentinië rond 1815. Het plafond is een perfecte nabootsing van de renaissance. Ook hier is alles niet ouder dan 100 jaar! 

Plaza Independencia, dat totaal verschilt van het eerste plein. Hier is het rustig en er staan prachtige bomen, omringd door statige koloniale overheidsgebouwen. Het statige Casa de Gobierno is niet ouder dan 90 jaar. Maar kijk eens naar het moderne gebouw (Casa de la Cultura) ernaast, wat een wansmaak! 

Aan de overkant staat een andere interessante kerk, Iglesia de Santo Domingo, die in 1833 in Moorse stijl is gebouwd en de eigenlijke kerk uit eind 17de eeuw verving. Maar een deel van deze oude kerk kun je ernaast nog zien. In het gebouw zijn de historische archieven van de stad ondergebracht. De enorme hoge deuren zijn ook van algarrobohout. De ingang is in 25 de Mayo 955.Loop zeker even naar binnen en verwonder je over het Moorse interieur. 

Een andere bezienswaardigheid is de Mercado Artesanal, een overdekte markt met veel handgemaakte spullen, zoals wollen kleden en tapijten, keramiek en kunstnijverheid uit de provincie. Bij de werkplaats van de paters kun je het tapijtweven volgen. Je vindt die naast de kerk.

De markt is elke dag open van 8-13.00 uur, in het weekend gesloten. 

Een aardige wandeling is nog over de Av. Arturo Illia naar het station. Deze avenida heeft statige huizen, leuke winkeltjes en goede restaurants. Je merkt het in de namiddag al, maar hier gaat het avondleven zich afspelen. De terrassen lopen dan vol en overal hoor je zwoele muziek. 

Op nr. 347 zie je het mooiste koloniale huis van de stad en vanzelf kom je bij het station uit, een fraai opgeknapt gebouw uit 1903. Wat aan een Frans herenhuis uit de Loire-streek doet denken. 

10 prachtige bestemmingen in San Luis en Argentinië