De haven La Savina

Swipe

Formentera

Alle bezoekers van Formentera komen met de boot aan in de haven La Savina. In de haven staan verhuurders van fietsen, auto's, brommers en motors tot uw beschikking. Verder zijn er enkele hostels met overnachtingsmogelijkheden. Het toeristeninformatiekantoor (dat in het voor- en naseizoen om onduidelijke redenen niet altijd geopend is) kunt u op circa 100 m lopen van de pier vinden. Als u geen vervoermiddel wilt huren, kunt u per bus naar Sant Francesc, Sant Ferran, Es Pujols, El Pilar of het strand van Migjorn (Mary Land) reizen.

Estany des Peix en Estany Pudent 

De 2,5 km lange weg zuidwaarts naar Sant Francesc leidt u tussen de twee lagunes Estany des Peix (ten westen van de weg) en de Estany Pudent (ten oosten van de weg) door. Beide zoute binnenmeren ontstonden doordat aangroeiende zandbanken de verbindingen met de open zee langzaam maar zeker verbraken. De Estany des Peix heeft nog een smalle verbinding met de open zee. Hier dankt het ook zijn naam aan (letterlijk: het meer van de vis). Veel vissen zwemmen namelijk via deze smalle opening het meer op en weten vervolgens niet meer hoe ze terug moeten. Het gevolg is dat het meer al eeuwenlang een bron van vis voor de inwoners van het eiland is. De Estany Pudent is de grootste van de twee en dankt zijn naam (letterlijk: het stinkende meer) aan de geur van rottende algen; beide zoutmeren en de zoutpannen van Ses Salines worden vooral 's winters bezocht door zo'n 200 soorten watervogels, waaronder flamingo's. In de zoutpannen wint men geen zout meer en dus is hun toekomst onzeker. Milieugroepen proberen de zoutpannen te behouden voor de vele vogels die hier overwinteren.

Foto Onze Formentera Expert
Onze Formentera Expert

AUTEUR RONNIE ROKEBRAND

Het eiland Formentera bestaat uit twee delen die door een brede zandbank met elkaar verbonden zijn. Rondom het eiland liggen parelwitte stranden. Ronnie schreef het Reishandboek Ibiza en Formentera.

Vakanties in Spanje

8 prachtige bestemmingen in Formentera