De Krajina (het noordwesten van Bosnië)

Swipe

Bosanski Petrovac

Het meest opvallende aan Bosanski Petrovac is het enorme momument midden in het centrum, dat na de laatste oorlog ter herinnering aan de gevallen Bosnjakse soldaten is opgericht. Vroeger stond op deze plek een partizanenmonument. Ook de hoge minaret van de nieuwe moskee valt meteen in het oog. Aan de rand van het stadje staat een prachtig opgeknapte orthodoxe kerk, geschilderd in lichtblauw en wit. Verder is Petrovac een woonstadje, waar weinig lijkt te gebeuren.

De stad die al in de antieke tijd bewoond was, speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. In de herfst van 1942 gebruikten Tito’s partizanen een gebouw in Petrovac, dat nu te herkennen is aan de bronzen beelden in de voortuin, enige maanden als hoofdkwartier. In die periode had ook het eerste partizanencongres in deze stad plaats. Veel beroemder is echter Tito’s schuilplaats in het nabijgelegen Drvar.

Ten oosten van de weg van Petrovac naar Drvar ligt het gebergte van Osjecenica. Bij het dorp Kolunic staat een informatiebord met uitgezette wandel- en mountainbikeroutes. Aan de andere kant van dezelfde hoofdweg ligt het veel grotere natuurgebied Klekovaca. Ook in dit rotsachtige gebergte zijn verschillende gemarkeerde wandel- en fietsroutes, onder andere naar de hoogste top: de Velika Klekovaca van 1962 meter. Bij Podovi, bijna twintig kilometer zuidelijker en een stuk hoger dan Kolunic, gaat een weggetje richting Materici, negen kilometer verderop. Daar staat een informatiebord, waarop behalve de routes ook staat aangegeven waar de berghut is.

Familiereizen

Familiereis Balkan

Dit is een afwisselende reis door drie verschillende landen; Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Verbaas je over de mogelijkheden van de...

v.a. 1649.00 p.p.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Bosanski Petrovac en Bosnië en Herzegovina