De Krajina (het noordwesten van Bosnië)

Swipe

Livno

Op de grens van de Krajina en Herzegovina ligt Livno. De regio waar de stad het centrum van is staat bekend om een speciaal soort kaas: de Livanjski sir. De vruchtbare Livanjsko polje was al lang voor het begin van onze jaartelling bewoond. Bij de grot Duman, waar de rivier Bistrica ontspringt, zijn veel archologische vondsten gedaan. Deze vertonen grote overeenkomsten met de Illyrische artefacten die bij de bron van de Buna in Blagaj gevonden zijn. In de Romeinse tijd droeg Livno de naam Hlebiana. Het lag op de handelsroute van Salona (Solin, bij Split) naar Servitium (Gradiška). Vlak bij Livno zijn ruïnes van de Romeinse nederzetting Pelva teruggevonden.

Tot 1326 hoorde de regio van Livno bij Kroatië. Daarna wisselden de machthebbers elkaar af, totdat in 1469 het Osmaanse Rijk het gezag overnam. De Turken bouwden een prachtige stenen brug over de Duma en moskeeën. Door verschillende oorlogen is nu nog maar weinig van het oriëntaalse karakter van de het centrum te merken. Wel is de islamitische begraafplaats bewaard gebleven. Wie een stuk de heuvel opklimt, komt wel in meer oosterse sferen. Daar is al snel de houten minaret van een kleine moskee te ontwaren. Nog hoger staat de ronde toren van de burcht, maar om daar te komen is enig klauterwerk nodig.

In het lage gedeelte van Livno is vooral de Kroatische en katholieke invloed merkbaar. Op het centrale plein staat een foeilelijk monument voor koning Tomislav, omringd met Kroatische vlaggen. Even buiten het centrum staat een franciscanenklooster. In het gebouw daarnaast is de Goriwka galerie (Goricka bb) gevestigd. De galerie heeft een uitgebreide vaste collectie van de in Livno geboren schilder Gabrijel Jurkic.

Glamoc

Tussen Livanjsko polje en Kupreško polje ligt nog een andere hoogvlakte: Glamocko polje. Het plaatsje Glamoc ligt aan de rand daarvan op 900 meter hoogte. De plaats beschikt over wintersportvoorzieningen en vormt een ideaal uitgangspunt voor wandelingen door het ruige karstlandschap. De berg Šator en het meer aan de voet ervan zijn populaire bestemmingen voor bergbeklimmers en natuurliefhebbers. De weg van Glamoc naar Drvar is van zeer slechte kwaliteit, dus als u haast heeft is het aan te bevelen om via Bosansko Grahovo te rijden. De weg van Glamoc naar Kljuc steekt een hoge bergkam over en loopt door indrukwekkende, schilderachtige landschappen.

Familiereizen

Familiereis Balkan

Dit is een afwisselende reis door drie verschillende landen; Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Verbaas je over de mogelijkheden van de...

v.a. 1649.00 p.p.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Livno en Bosnië en Herzegovina