De Krajina (het noordwesten van Bosnië)

Swipe

Prijedor en omgeving

Prijedor behoort met meer dan 110.000 inwoners tot de grotere plaatsen van Bosnië-Herzegovina, maar de stad zelf heeft weinig te bieden. In de oorlog zijn alle niet-Servische inwoners verdreven en lang niet al deze mensen zijn teruggekeerd. Het enorme Hotel Prijdor bepaalt het stadsbeeld van Prijedor. Verder is er een voetgangersgebied met winkels en cafés. De meeste toeristen gebruiken de stad als uitvalsbasis voor de prachtige omgeving. Kozara en Loncari liggen op een steenworp afstand.

Kozara

Al sinds 1967 heeft Kozara de status van nationaal park. Op de heuvels en bergen groeien dichte bossen, maar er zijn ook grazige weiden. Er komen vossen, wilde zwijnen, marters, reeën, dassen en vele andere wilde zoogdieren voor. Ook is het een paradijs voor vogels: regelmatig worden bijvoorbeeld haviken, sperwers, patrijzen, en diverse soorten uilen en spechten waargenomen. Veel Bosniërs trekken het gebied in om eetbare paddenstoelen of geneeskrachtige kruiden te zoeken. Er zijn verschillende gemarkeerde wandelingen en routes voor de mountainbike uitgezet. Een populair beginpunt is het treinstation van Ivanjska. Het dorp ligt op de hoofdweg van Prijedor naar Banja Luka, iets voorbij Omarska. Op het informatiebord staan de gemarkeerde routes en de plek van de berghut Previja aangegeven. Wie met eigen auto is en verder in het park wil doordringen, kan naar Mrakovica rijden. Daar staat op 800 meter hoogte een motel, waar u ook informatie kunt inwinnen. Voor degenen die uit de richting van Kozarska Dubica komen, is Moštanica een geschikt beginpunt van een wandeling.

Omarska en Loncari

Omarska is een trieste plek. Tijdens de oorlog was er een gevangenenkamp ingericht in het complex van de staalfabriek. De ontdekking van de kampen van Omarska en Trnopolje leidde tot grote verontwaardiging bij de internationale gemeenschap. De term concentratiekamp, die toen veel gebruikt werd om de kampen aan te duiden, is later teruggenomen. De staalfabriek is overgenomen door het bedrijf Mittal uit India en is nu weer in gebruik. Er zijn plannen om een herinneringscentrum op de plek van het gevangenenkamp in te richten, maar die worden door Mittal gedwarsboomd.

Vanaf Omarska wijzen houten borden de weg naar het nabijgelegen Ekocentar Loncari. Op een gebied van tien hectare is een parkachtige omgeving gecreëerd, compleet met houten picknicktafels, wandelpaden en kleine meertjes om te vissen. In het midden is een openluchtzwembad en een café-restaurant, waar vooral de soep aan te raden is. Op het terrein kunt u ook voor een klein bedrag uw tent opzetten. Het ecocentrum is ook te gebruiken als uitvalsbasis voor langere wandelingen in de omgeving.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

Familiereizen

Familiereis Balkan

Dit is een afwisselende reis door drie verschillende landen; Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Verbaas je over de mogelijkheden van de...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Prijedor en omgeving en Bosnië en Herzegovina