De kust en het westen

Swipe

De kust en het westen

Het is mogelijk, of misschien wel aan te bevelen, om de kuststrook vanaf Bakau naar het zuiden apart te bezoeken. Er zijn enkele overnachtingsmogelijkheden, nabij Gunjur is zelfs een motel. De kuststrook onderscheidt zich in hoge mate van het binnenland en u zou zichzelf tekort doen als u dit gebied ‘even gauw deed’.

Vanuit Kotu, aan de zijde van het Badala Park hotel kunt u vrijwel zonder onderbreking met de auto (4WD) over het strand zuidwaarts trekken. U passeert eerst het gebied met de vele hotels, maar als u Kololi voorbij bent, zult u het gevoel krijgen dat het gebied uw persoonlijk eigendom is. De kuststrook van Gambia is ongeveer 70 kilometer lang en grenst aan de Atlantische Oceaan.

De visvangst, -verwerking en -export is een belangrijk bestaansmiddel voor de bewoners van de kuststrook. Als u eenmaal het toeristengebied gepasseerd bent, zult u op allerlei manieren met de visindustrie geconfronteerd worden. Er bevinden zich tientallen visrokerijen en -drogerijen. Er worden grote hoeveelheden verse vis verhandeld, in het bijzonder ten behoeve van de noordelijker gelegen hotels.

U ruikt de visindustrie soms op grote afstand en het zal niet allemaal even aangenaam op u overkomen. Het roken van de vis gebeurt in lange hutten, het drogen op rekken in de open lucht. Wandel eens zo’n rokerij binnen en wrijf de rook uit uw ogen of loop eens langs de rekken waar vis gedroogd wordt en sla de vliegen van u af: het hoort allemaal bij deze streek.

Het is ook een onvergetelijke belevenis om de terugkeer van een vissersboot na de visvangst mee te maken. De traditionele piroques worden zo dicht mogelijk naar de kust gemanoeuvreerd, maar reeds lang voor ze vastgemaakt zijn loopt de vrouwelijke bevolking die de schepen op het strand opwachtte, het water in. Soms gaan ze tot schouderhoogte te water. Ze hebben grote teilen bij zich die vanuit de boot met vis worden gevuld.

Vanaf de pier heeft u een fantastisch uitzicht op die bezigheden, waarbij zich vaak onverwachte gebeurtenissen voordoen. De ene golf is de andere niet! Veelal gebeurt dit tegen de avond en, áls u het treft, ga er dan maar eens op uw gemak voor zitten. Voorzichtig met filmen en fotograferen!

De kust en het westen

Ocean Bay

Ocean Bay Resort is een luxueus 4,5-sterrenresort, grotendeels gerenoveerd en onder nieuw internationaal management, gelegen in het hart van Cape Point, direct...

v.a. 667 p.p.

10 prachtige bestemmingen in De kust en het westen en Gambia