De kust en het westen

Swipe

Gunjur en omgeving

Gunjur werd bekend door de rol die enkele marabouts (heilige voormannen) in de Soninke-Marabout-oorlog speelden. Aan het einde van de 19e eeuw zetten deze de bevolking op tegen het Britse bewind. De Britse bestuurders van de stad werden bedreigd en om te laten zien dat het hen menens was, vernietigden ze het nabijgelegen Sabiji, het tegenwoordige Sukuta.

Gunjur is een bolwerk van alles wat met islam (en vaak de interpretatie van de Gambianen daarvan) te maken heeft. Het plaatsje heeft een drukbezochte (streek)markt en is eveneens van groot belang voor de visindustrie. Ook hier bevinden zich vele visrokerijen en -drogerijen.

Aan de kust, even buiten Gunjur ligt een voor de moslims heilige plaats. Deze is gesticht door Shekhu Omar Futiu, een belangrijke moslimvoorman, tijdens zijn bezoek aan de plaats in 1840. Het bedevaartsoord bestaat uit enkele kleine hutten, waar moslims komen om te bidden. Omdat de hutten zijn vervaardigd uit natuurlijk materiaal, w.o. palmbladeren, vergt het geheel veel onderhoud. Gedurende de tijd dat men in retraite gaat, soms wel drie maanden, wordt men geacht behalve de tijd in gebed door te brengen, ook mee te werken aan de instandhouding van de plaats.

Even zuidelijk van Gunjur is het Gunjur Beach Lodge gevestigd. motel, hotel en camping. Bovendien bevindt er zich (nog iets zuidelijker) een bungalowparkje, speciaal opgezet voor trekkers. Het heet Rasta Kunda en is eigendom van Sabaty Bayo, een over de gehele wereld bekende maker en bespeler van Afrikaanse drums. Een veelgevraagde gast bij Afrikaanse festivals, die dit park eigenhandig, samen met een paar vrienden, heeft gebouwd. U kunt er lunchen en overnachten.

U kunt nu via Sifoe en Kiti terugrijden naar Brikama. In de omgeving van beide plaatsen ziet u tentenkampen van het Gambiaanse Rode Kruis. In deze tentenkampen zijn politieke vluchtelingen ondergebracht uit het naburige Senegal, voornamelijk voorvechters voor een onafhankelijk Casamance, een gedeelte van Senegal grenzend aan het zuiden van Gambia. Daarnaast vindt u er vluchtelingen uit o.a. Sierra Leone en Liberia.

Als u de kust helemaal bekeken wilt hebben, dan moet u nog verder zuidwaarts, naar Kartong. Nabij Kartong ligt Folonko, eveneens een heilige plaats, bewoond door krokodillen. Het is vergelijkbaar met Katchikally, de krokodillenpoel in Bakau. Ook hier komen mensen om zich te wassen met het heilige water. Vrouwen voor de bevordering van de vruchtbaarheid, mannen om succes in zaken af te dwingen, worstelaars om zich te verzekeren van een succesvolle wedstrijd. Zieken drinken van het water om beterschap te bewerkstelligen, waarbij de verhalen dat het water goed zou zijn voor mensen met maag- en darmklachten, ook hier sterk de ronde doen.

Via Kartong worden geweldige hoeveelheden vis aan land gebracht. Het strand wordt een stuk smaller en meestal kunt u de plaats niet helemaal over het strand bereiken. U bevindt zich in het uiterste zuiden van Gambia en er zijn geen wegen meer die u zuidelijker voeren. De natuurlijke grens met Zuid-Senegal wordt hier gevormd door de rivier Allahein.

Via dezelfde weg gaat u terug naar Gunjur en vandaar via Sifoe en Kiti naar Brikama om het land in oostelijke richting verder te ontdekken nadat u Brikama heeft bezocht.

De kust en het westen

Palm Beach

Zoals de naam Palm Beach je al doet vermoeden, is het hotel direct aan een van de mooiste stranden van Gambia gelegen...

v.a. 552 p.p.

African Village

In African Village, de naam zegt het al, verblijf je in een?dorpje?. Met de kleurrijke natuurlijke omgeving, prachtige planten, rieten hutten en...

v.a. 520 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Gunjur en omgeving en Gambia