De kust (provincie Coast)

Swipe

Diani

Als plaats is het beter aan te duiden als Ukunda. Diani is weliswaar de naam van het dichtstbijzijnde dorpje, in feite bedoelt men Diani Beach, een aaneensluiting van hotels en resorts aan de kust van de Indische Oceaan, bereikbaar vanuit Ukunda, ruim 30 kilometer ten zuiden van Mombasa. Het strand is verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk strand. Het is een aardig gebied om te verblijven met een fraai achterland, hoewel u het bepaald niet van de omliggende dorpen moet hebben. Shimba Hills N.R. ligt echter vlakbij en voor een dagje uit bent u snel in Mombasa.

Maar, in de eerste plaats zullen de bezoekers komen voor de stranden: uitgestrekt, schoon, hagelwit en breed, het langste strandgebied van Kenia. De hotels en resorts liggen op een lange rij, meestal in zeer goed onderhouden tuinen. Er zijn als gevolg daarvan weinig goedkope gelegenheden, tenzij u het zuidelijkste gedeelte van het gebied opzoekt waar nog wel enkele lager gekwalificeerde strandhuisjes te huur zijn.

Zowel in Ukunda als aan Diani Beach zijn winkels en restaurants te vinden. Direct achter de kust bevindt zich nog Diani Forest, een stukje onvervalst oerwoud. U dient zich te realiseren dat duizenden jaren geleden dit woud zich uitstrekte tot aan de West-Afrikaanse kust. Het is nog maar een klein stukje bos, maar interessant genoeg om er een wandeling te maken en de vele soorten vlinders te bewonderen. Met wat geluk ziet u colobus-apen.

Een andere bezienswaardigheid op loopafstand wordt gevormd door de Kongo- of Perzische moskee. U vindt deze aan de uiterste noordkant van Diani Beach. Het bouwwerk houdt het midden tussen een bouwval en een ruïne en het stamt uit de 15e eeuw. De overlevering leert dat het een overblijfsel is van een nederzetting van een Shirazivolk dat hier in een lang vervlogen verleden verbleef. Er is weinig bekend over de juiste historie. Onofficiële gidsen proberen u geld afhandig te maken door toegang te heffen, u rond te leiden en u het ‘verhaal’ van de moskee te vertellen. Het verhaal is op geen enkel historisch feit gebaseerd en al ziet hun badge er nog zo officieel uit, het zijn gewone zakkenvullers.

Dezelfde categorie Kenianen komt u op het strand tegen. Zij verkopen allerhande zaken, veel te duur en slecht van kwaliteit. Anderen zijn bereid om voor u te poseren in authentieke ‘klederdrachten’. Kan best leuk zijn als u vooraf een prijsafspraak maakt (niet vooruit betalen!). Of zij de juiste kleding dragen die bij een bepaald volk behoort is zeer de vraag, meestal zijn ze zelf van een geheel andere komaf.

Let erop dat de weg tussen Ukunda en het strand niet als de meest veilige van het gebied wordt beschouwd. Van het strand naar het dorp wandelen is wat afstand betreft zeer goed mogelijk, maar wordt als het om veiligheid gaat afgeraden.

10 prachtige bestemmingen in Diani en Kenia