De kust (provincie Coast)

Swipe

Dodori National Reserve

•    Oppervlakte: 875 km2
•    Provincie: Coast
•    Te bereiken vanuit/via: Malindi
•    Beste bezoektijd: buiten de regenseizoenen
•    Diersoorten o.a.: giraffes en leeuwen
•    Vogelsoorten: watervogels, vooral pelikanen
•    Landschap: vlak waterland met moerassen
•    Verblijfsmogelijkheden: kampeerplaats, hotels en lodges in Kiunga B.G.
•    Bijzonderheden: twee reservaten en B.G./zeereservaat binnen handbereik
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

In elk geval heeft u een 4WD nodig. Het Dodori N.R. ligt aan de grens met Somalië en is een van de minder bekende parken van Kenia. Dat heeft alles te maken met de bereikbaarheid. Vanuit Nairobi moet u op een reistijd van twee dagen rekenen. Daarom wordt het park hoofdzakelijk bezocht door toeristen die aan de noordelijke kust verblijven en een dag op safari willen. Vanuit Nairobi volgt u de A109 in zuidelijke richting, via het Tsavo N.P. bereikt u, door even voorbij Tsavo linksaf te slaan Malindi. Daar rijdt u via de B8 naar het noorden, slaat bij Garsen rechtsaf en volgt de weg naar Hindi. Vanuit Hindi rijdt u noordwaarts tot Bodhei, waar u rechtsaf slaat. Via Magai en Kiunga bereikt u Dar es Salaam, uitgangspunt voor een bezoek aan zowel Dodori N.R. en Boni N.R. als aan het Kiunga B.G. Geschatte afstand vanaf Nairobi: 850 kilometer. Onderweg kunt u tanken in Sultan Hamud, Kibwezi, Tsavo, Malindi, Garsen en Witu. De noordelijke route via Thika, Kangonde, en Hola naar Garsen en verder is weliswaar iets korter, maar aanmerkelijk moeilijker. Een alternatief? Nabij het Kiunga B.G. is een landingsstrip voor kleine vliegtuigen.

Algemene informatie

Het reservaat werd in 1976 geopend en het heeft veel weg van het nabijgelegen Boni wildreservaat. Het landschap waarvan de oppervlakte nergens hoger rijkt dan 100 meter boven zeeniveau, is afwisselend en groen. Er zijn bossen, grote open plekken en moerassen. Het vele water staat garant voor een rijke hoeveelheid wilde dieren.

Flora en fauna

Men zegt dat het Dodori N.R. het meest gevarieerde moeraslandschap van Kenia heeft. Er zijn vele mangrovebossen en het Siyu Channel dringt diep door in het landschap van het reservaat. Op onverwachte plaatsen gaat de dichte bebossing over in grote open plekken met veel grasland. Dat maakt het reservaat uitermate geschikt voor antilopensoorten. Het is het belangrijkste gebied voor de voortplanting van de topi in oostelijk Kenia. Verder zult u er de kleine koedoe in behoorlijke aantallen kunnen bewonderen en natuurlijk is het gebied bijzonder geliefd bij leeuwen en giraffes.

Lager bij de grond: de kust langs het Siyu Channel is een zeer belangrijke broedplaats voor de groene waterschildpadden. Vogels, en dan vooral watervogels, zijn er eveneens volop aanwezig. Er zijn onder andere grote concentraties pelikanen.

Accommodatie

Er is een kampeerplaats in het reservaat. Het is echter niet verstandig om daar gebruik van te maken zonder de plaatselijke autoriteiten daarvan in kennis te stellen. Het komt nogal eens voor dat kampeerders overvallen worden door vluchtelingen uit het nabijgelegen Somalië. De nabij Mkokoni gelegen Malango wa Chano Lodge zou weleens een redelijk (maar aanmerkelijk duurder) alternatief kunnen zijn. Natuurlijk kunt u ook uitwijken naar de lodges van het Kiunga B.G.

10 prachtige bestemmingen in Dodori National Reserve en Kenia