De kust (provincie Coast)

Swipe

Kiunga Biosfeergebied/Zeereservaat

•    Opppervlakte: 250 km2
•    Provincie: Coast
•    Te bereiken vanuit/via: Malindi
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Vogelsoorten: grote kolonies zeevogels
•    Landschap: mangrovekust en kalksteeneilanden
•    Verblijfsmogelijkheden: enkele lodges, kampeerterrein en particulieren
•    Bijzonderheden: grensgebied met Somalië
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

In elk geval heeft u een 4WD nodig. Het Kiunga B.G. ligt aan de grens met Somalië en is een van de minder bezochte reservaten van Kenia. Dat heeft alles te maken met de bereikbaarheid. Vanuit Nairobi moet u op een reistijd van twee dagen rekenen. Daarom wordt het gebied hoofdzakelijk bezocht door toeristen die aan de noordelijke kust verblijven en een dag op safari willen. Vanuit Nairobi volgt u de A109 in zuidelijke richting, via het Tsavo N.P. bereikt u, door even voorbij Tsavo linksaf te slaan Malindi. Daar rijdt u via de B8 naar het noorden, slaat bij Garsen rechtsaf en volgt de weg naar Hindi. Vanuit Hindi rijdt u noordwaarts tot Bodhei, waar u rechtsaf slaat. Via Magai en Kiunga bereikt u Dar es Salaam, uitgangspunt voor een bezoek aan zowel Dodori N.R. en Boni N.R. als aan het Kiunga B.G.. Geschatte afstand vanaf Nairobi: 850 kilometer. Onderweg kunt u tanken in Sultan Hamud, Kibwezi, Tsavo, Malindi, Garsen en Witu. De noordelijke route via Thika, Kangonde, en Hola naar Garsen en verder is weliswaar iets korter, maar aanmerkelijk moeilijker. Een alternatief? Nabij het Kiunga B.G. is en landingsstrip voor kleine vliegtuigen.

Algemene informatie

Het gebied is vrijwel onontdekt door toeristen en u zult er volop kunnen genieten van alles wat zich in en aan de oceaan bevindt. Het werd in 1979 als biosfeergebied aangewezen. Zowel de micro-organismen in de zee en op het land als de begroeiing van de zeebodem staan in de belangstelling van wetenschappers. Het gebied heeft te lijden (gehad) onder de grensconflicten met Somalië, maar het wordt niet op voorhand als onveilig beschouwd. Het verdient echter altijd aanbeveling om, voordat u erheen reist, te informeren naar de toestand ter plaatse. In Malindi is men zeker op de hoogte. Als er problemen zijn dan worden ze veroorzaakt door vluchtelingen die illegaal de grens zijn overgestoken.

Voor vakantiegangers is in dit gebied van alles te beleven. Zon, zee, stranden en gebieden met wilde dieren in de onmiddellijke omgeving. Zowel het Boni N.R. als het Dodori N.R bevindt zich in de directe omgeving, zodat degene die het wat minder op het strandleven begrepen heeft, op andere wijze van de fraaie natuur kan genieten (zie de beschrijving van de genoemde reservaten).

Flora en fauna

Vlak voor de kust bevindt zich een vijftigtal kalksteeneilanden waarop duizenden zeevogels nestelen. Voor sommige van hen is het een permanente verblijfplaats, voor andere is het een rustplaats op hun trek naar verre oorden. Tussen de riffen houden zich onder andere reuzenmosselen op. Het onderwaterleven is bijzonder interessant en kleurrijk. Tot de zeldzamere diersoorten (die hier als algemeen worden beschouwd) behoort de groene schildpad die in deze omgeving het belangrijkste broedgebied ter wereld heeft. Aan de kust vindt u mangrovebossen en gebieden met laag struikgewas, een ideale plaats voor watervogels. Het meest opvallend is de Indische zeekoe (Dugong dugong), een in het water levend dier dat voor de helft de bouw heeft van een landdier, terwijl de andere helft op een vis lijkt. Men beweert dat in dit dier de oorsprong moet worden gezocht van de verhalen over zeemeerminnen.

Accommodatie

Aan de kust bevindt zich de Malango wa Chano Lodge, een tamelijk luxe, maar schitterend gelegen onderkomen. In Kiunga kunt u eveneens, zij het eenvoudig, wel een overnachtingsplaats vinden. In het gebied is zwemmen, zeilen, waterskiën en duiken toegestaan.

10 prachtige bestemmingen in Kiunga Biosfeergebied/Zeereservaat en Kenia