De kust (provincie Coast)

Swipe

Kora National Reserve

•    Oppervlakte: 1787 km2
•    Provincie: Coast
•    Te bereiken vanuit/via: Meru/Garisse
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: olifant, jachtluipaard, insecten
•    Vogels: ongeveer 300 soorten
•    Landschap: heuvelachtig met palmen en acaciabossen
•    Verblijfsmogelijkheden: geen
•    Bijzonderheden: geliefd bij stropers
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Kora N.P. is op twee manieren bereikbaar: via Thika, Embu en Meru of via Thika, Nanyuki en Isiolo. Als uw bezoek aan het Kora N.R. wordt gecombineerd met een bezoek aan het Meru N.P. dan verdient de eerste optie de voorkeur, gaat u uitsluitend of in de eerste plaats naar het Kora N.R. dan bent u het snelst via de tweede aangegeven route. In beide gevallen gaat u via de A2 vanuit Nairobi naar het noorden. Voor Meru, in Sagana, slaat u rechtsaf richting Embu via de C73. Vanuit Embu gaat u via de B6 naar Meru. Voor Nanyuki en Isiolo blijft u op de A2 waarna u via de B9 in Isiolo Garba Tula bereikt. De afstand naar Meru bedraagt 280 kilometer, naar Garba Tula 420 kilometer. Tanken kunt u o.a. in Thika, Sagana, Meru, Isiolo en Garba Tula. Voor een bezoek aan het Kora N.R. is een 4WD noodzakelijk.

Algemene informatie

Het Kora N.R. wordt slechts door de rivier Tana van het Meru N.P. gescheiden. Het is moeilijk toegankelijk en er is veel onderzoek gedaan door biologen. Onder hen Joy en George Adamson. George Adamson had hier zijn tenten opgeslagen tot aan zijn overlijden. Op 20 augustus 1989 werd hij hier, op 83-jarige leeftijd met enkele van zijn assistenten door stropers om het leven gebracht. Nog steeds wordt gewaarschuwd voor de activiteiten van stropers. In oktober 1989 werd Kora Reservaat tot beschermd gebied verklaard, mede om het beter onder toezicht te kunnen houden. Kora N.R. maakt deel uit van een veel groter gebied dat ook het Meru N.P., het Bisanadi N.R., het Rahole N.R. en het Mwingi N.R. omvat.

Flora en fauna

Acaciabomen op het hogere gedeelte, palmen en de opvallende populier die zijn naam ontleent aan de rivier: de Tana River populier langs de rivier, heuvels waarboven kale graniettoppen als uitkijkposten boven het gebladerte uitsteken, dát alles bepaalt het beeld van het Kora N.R. Het park is gelegen op een hoogte die varieert van 250 tot 400 meter boven de zeespiegel.

Het is een uniek gebied, niet alleen vanwege het vele wild dat er leeft, maar ook vanwege de aanwezigheid van zoveel soorten insecten waarvan al meer dan 500 soorten zijn geteld. De rivier Tana is medeverantwoordelijk voor de diversiteit van het gebied. Niet minder dan 25 vissoorten komen er in de rivier voor, een ideale plaats derhalve voor krokodillen die er dan ook in ruime mate aanwezig zijn. Verder zijn er 35 slakkensoorten en meer dan 40 reptielensoorten aangetroffen. Ook het grotere wild is goed vertegenwoordigd: olifanten, jachtluipaarden, luipaarden, beide hyenasoorten en zwarte neushoorns en behalve de al genoemde krokodillen uiteraard ook nijlpaarden.

Accommodatie

In het park is een camping. Voor luxere accommodatie moet u naar Meru waar deze wel voorhanden zijn (ook bij particulieren), u kunt ook overnachten in het Meru N.P. waar diverse mogelijkheden worden geboden.

10 prachtige bestemmingen in Kora National Reserve en Kenia