De kust (provincie Coast)

Swipe

Mpunguti Zeereservaat

•    Oppervlakte: 11 km2
•    Provincie: Coast
•    Te bereiken vanuit/via: Mombasa
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Vis: meer dan 250 soorten
•    Verblijfsmogelijkheden: lodge in Shimoni
•    Bijzonderheden: vrijwel onontdekt koraalgebied
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Het Mpunguti zeereservaat ligt enkele kilometers uit de kust van Shimoni, een van de zuidelijkste plaatsen van Kenia, op een schiereiland nabij de grens met Tanzania. Via de hoofdweg (A109) naar Mombasa en vandaar zuidelijk naar Diani en Ramisi via de A14. Iets voorbij Ramisi ligt de afslag naar Shimoni, waar het hoofdkwartier van het N.P. gevestigd is. De afstand tot Nairobi bedraagt ongeveer 620 kilometer. Vanuit Diani kunt u ook per boot naar het Shimoni schiereiland varen. Vanuit Shimoni kunt u per boot het reservaat of het nabijgelegen eiland Wasini bereiken.

Algemene informatie

Het reservaat maakt deel uit van het Kisite Marine N.P. dat in juni 1978 als beschermd gebied werd aangewezen. Liefhebbers zijn enthousiast over de onbedorvenheid ervan. Het is een gebied waar wetenschappers nog lang niet zijn uitgestudeerd. De koraalriffen zijn van een buitengewone schoonheid en vormen tezamen met de riffen van het Kisite Marine N.P. een van de meest complexe ecologische systemen ter wereld. Het totale complex wordt daarom ook wel aangeduid als Kisite Mpunguti Marine N.P..

In Shimoni bevinden zich grotten waarin zich zoetwaterbronnen bevinden, gevoed door het smeltwater van Mt. Kilimanjaro in Tanzania. Shimoni heeft z’n naam aan deze grotten te danken, shimo is Swahili voor grot. De grotten waren een geliefde schuilplaats voor smokkelaars en slaven die kans hadden gezien te ontsnappen.

Ook een verblijf in Diani behoort tot de mogelijkheden. Niet alleen is hier volop accommodatie voorhanden, het is een meer dan uitstekend uitgangspunt om de zuidelijke kust te verkennen, een uitstapje te maken naar Mombasa (40 kilometer) of een safari te maken in het Shimba Hills natuurreservaat. U kunt met een glasbodemboot naar het rif, er worden hengelsportmogelijkheden geboden, kortom, ook voor de niet-duikers en snorkelaars is hier veel te beleven, ook als u wilt vertoeven op de fraaie stranden.

Flora en fauna

Het water rond het Mpunguti zeereservaat is kristalhelder en diepblauw. Het bevat tientallen soorten koraal waaronder enkele zeer zeldzame, zoals het penseelkoraal. Men spreekt van ‘koraaltuinen’. In deze tuinen spelen honderden soorten kleurrijke bewoners, namen als papegaaivis, engelenvis, rotskabeljauw en vlindervis laten weinig ruimte voor negatieve gedachten. Er komen veel dolfijnen en bruinvissen voor in het gebied, die zich gemakkelijk laten bewonderen. Het weer is aan plotselinge veranderingen onderhevig, dus een open oor voor de voorspellingen van de lokale vissers is aan te bevelen.

10 prachtige bestemmingen in Mpunguti Zeereservaat en Kenia