De kust (provincie Coast)

Swipe

Shimba Hills National Reserve

•    Oppervlakte: 320 km2
•    Provincie: Coast
•    Te bereiken vanuit/via: Mombasa
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: olifanten, leeuwen, sabelantilopen
•    Vogels: meer dan 250 soorten
•    Landschap: heuvelachtig, grasland en onbedorven regenwoud
•    Verblijfsmogelijkheden: een tentenkamp, kampeerplaatsen en een lodge
•    Bijzonderheden: enige plaats in Kenia waar de sabelantilope voorkomt
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Voor degenen die in Mombasa verblijven is een dagtrip naar dit park zelfs mogelijk met gebruikmaking van het openbaar vervoer. Het ligt op bijna 60 kilometer van de stad. Vanuit Nairobi neemt u de A109 in zuidoostelijke richting die naar Mombasa voert, precies 500 kilometer verderop. U doorkruist het gebied van de Tsavo nationale parken. Vanuit Mombasa rijdt u zuidwestelijk in de richting van Kwale.

Algemene informatie

Het Shimba Hills N.R. wordt tot de fraaiere gebieden van Kenia gerekend. Dat heeft te maken met de grote variëteit aan vegetatie en de daardoor ontstane grote verscheidenheid aan planten en dieren. Het behoort tot de kleinere parken en is op diverse plaatsen uitstekend toegankelijk gemaakt voor voetgangers. Het ligt op een hoogte van 120 tot 450 meter en er heerst een aangenaam klimaat al kan het er behoorlijk regenen. Er zijn een paar plaatsen in het park die bij uitstek geschikt zijn om het wild te bestuderen: nabij de lodge, bij de Sheldrick watervallen en vanaf Giriama Point.

Flora en fauna

Een gedeelte van het park bestaat uit regenwoud. Mensen hebben hier weinig tot niets aan veranderd, zodat u kunt rekenen op een stuk onbedorven natuur. Toeristen die geïnteresseerd zijn in botanische tuinen moeten het park zeker bezoeken, het is weliswaar geen aangelegde tuin, maar de natuur heeft voor wondermooie zaken gezorgd. Zo treft u er een aantal zeer fraaie orchideeënsoorten aan.

Verder bent u natuurlijk nieuwsgierig naar de sabelantilope, Het Shimba Hills N.R. is de enige plaats waar deze nog in het wild voorkomt. Het aantal neemt echter nauwelijks toe, mede als gevolg van de invloed door stropers, het vlees van de sabelantilope behoort tot de zeldzamere delicatessen. U zult het dier gemakkelijk herkennen aan de donkere rug en aan de prachtig achteruitstaande hoorns waaraan het dier zijn naam ontleent. De hoorns zijn bij de mannetjes en de vrouwtjes vrijwel gelijk. Andere dieren die zich in het park ophouden zijn buffels, olifanten, giraffes, luipaarden, diverse apensoorten, diverse antilopensoorten, wrattenzwijnen en hyena’s.

10 prachtige bestemmingen in Shimba Hills National Reserve en Kenia