De kust (provincie Coast)

Swipe

Tana River National Reserve

•    Oppervlakte: 170 km2
•    Provincie: Coast
•    Te bereiken vanuit/via: Malindi
•    Beste bezoektijd: buiten de regenseizoenen
•    Diersoorten o.a.: aapachtigen, olifanten, nijlpaarden en waterzwijnen
•    Vogels: ongeveer 250 soorten
•    Landschap: licht glooiend rivierlandschap met moerassen
•    Verblijfsmogelijkheden: tentenkamp
•    Bijzonderheden: officiële naam: Tana River Primate National Reserve
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Vanuit Nairobi kiest u voor de A109 in zuidwestelijke richting die u volgt tot aan Mombasa. Daarna rijdt u via de B8 in noordelijke richting naar Malindi. U kunt Malindi ook bereiken door ongeveer 10 kilometer voorbij Tsavo via de C103 te rijden. Vanuit Malindi gaat u 110 kilometer verder naar het noorden en u passeert de afslag Garsen. Het reservaat ligt nu nog een 40-tal kilometers verder naar het noorden, tussen de afslag Garsen en Hola. Het park wordt doorsneden door de rivier Tana tussen Garsen en Masalani.

Algemene informatie

Het park, dat in 1976 werd geopend, is bedoeld als bescherming van enkele apensoorten die met uitsterven werden bedreigd, zoals de pluimaap en de Tana River colobus. Behalve deze twee apensoorten had ook het landschap zelf bescherming nodig. Langs de oevers van de rivier vindt men een unieke leefgemeenschap tussen land en water en tussen land- en waterdieren. In het verleden werd het park nog wel eens gesloten als gevolg van grensconflicten met Somalië. Het verdient aanbeveling om u daarover vooraf te informeren via Kenya Wildlife Service of in Malindi navraag te doen.

Flora en fauna

Het bijzondere aan het park is de unieke samenwerking tussen water en land. Daarvoor zorgt mede een groot aantal amfibieën en reptielen. Langs de oevers groeien zeldzame plantensoorten en voor de vogelliefhebbers is het eveneens smullen. Zo behoort de witvleugelapalis tot de zeldzame vogels, maar ook andere vogelsoorten komen alleen in dit gedeelte van Oost-Afrika voor. De aapachtigen werden al genoemd, u vindt zeven verschillende soorten in het park. Verder zult u er olifanten, nijlpaarden, krokodillen, leeuwen, giraffes en diverse soorten antilopen aantreffen.

Onderdak

Men beschouwt het Tana River N.R. als een park voor liefhebbers, mensen die een diepere interesse hebben in de natuur zoals die in het park voorkomt en men stimuleert dan ook beslist geen massatoerisme. Overnachten in het tentenkamp is voorbehouden aan de zojuist genoemde categorie natuurliefhebbers en de toestemming om er te overnachten kan dan ook uitsluitend worden verkregen via Kenya Wildlife Service, waar men de komst van bijvoorbeeld studiegroepen zeer toejuicht. Dat wil niet zeggen dat ‘dagjesmensen’ geweerd worden. Men wijst alleen op de unieke natuur in het park en de regels zijn streng. Geen enkel probleem voor de echte natuurliefhebber, die overigens meestal onderdak zal moeten zoeken in een van de (schaarse) omliggende dorpen.

10 prachtige bestemmingen in Tana River National Reserve en Kenia