De meren van Piemonte

Swipe

De meren van Piemonte

Ortameer

Vanuit het plaatsje Orta San Giulio kijkt men over het kleine Ortameer met het schilderachtige Isola San Giulio, met een mooie oude Romaanse kerk, een klooster en enkele andere gebouwen. In juli vindt het (negendaagse) muziekfestival plaats, waarbij de musici historische kostuums dragen.

Orta San Giulio heeft 1200 inwoners. Vooral 's zomers is het er erg druk en dan is er moeilijk (en duur!) te parkeren. Het uiterlijk is als in bergdorpen, met huizen en daken van steen.  

Isola San Giulio is per veerboot vanuit Orta te bereiken. San Giulio was een evangelist uit de 4e eeuw, die naar het eiland roeide, dat volgens de legende bevolkt was met vreselijke monsters. Hij wist die te doden en stichtte er toen zijn honderdste kerk. Zijn gebeente rust in deze basiliek uit de 6e eeuw. Het is een van de belangrijkste kerkgebouwen van Noord-Piemonte. Naast de kerk staat de Clausura, een gesloten klooster van zwijgende nonnen.

De Sacro Monte, anderhalve kilometer van Orta, waarvan de bouw begon in 1590 ter ere van Franciscus van Assisi naar het voorbeeld van Varallo, is wel wat bescheidener (20 kapellen). De 20e kapel, naast de kerk, bezit een prachtige serie beelden.

Het dorp Orta heeft een raadhuis uit 1582 met arcaden en schilderijen van Visconti. Merkwaardig is de Villa Crespi, nu een chic hotel, gebouwd door de katoenfabrikant M. Crespi in oosterse stijl.

10 prachtige bestemmingen in De meren van Piemonte en Piemonte