De meren van Piemonte

Swipe

Stresa

Stresa heeft 5000 inwoners. Deze plaats is indrukwekkend vanwege luxe villa's en chique hotels, vooral het Grand Hotel des Iles Borromées uit 1861, ingericht met marmer, verguldsel, empiremeubels en Chinees lakwerk.

Villa Pallavicino heeft een grote botanische en een dierentuin; ook worden hier evenementen gehouden. www.parcozoopallavicino.it.

Manifestaties

- Settimane Musicali di Stresa: symfonische concerten in het Congrespaleis en in de Villa Pallavicino, maar ook in Verbania, Arona en op Isola Bella, Rocco Borromeo en San Caterina del Sasso. Eind augustus-begin september. www.settimane-musicali.ch

Van de bergtop van de Mottarone op 1490 m hoogte heeft men een panoramisch uitzicht over het meer en op de Alpen. Een kabelbaan gaat van Carciano, 2 km ten noorden van Stresa, omhoog. Per auto kan men er over een tolweg via Alpina komen (18 km) of via Almeno (29 km).

De Borromeïsche eilanden

Van de vier eilandjes voor de kust bij Stresa zijn er drie, van eind maart tot eind oktober, te bezoeken: Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori. De eerste twee zijn beroemd om hun paleizen en Italiaanse tuinen met terrassen. In het voorjaar bloeien tal van zeldzame planten. Voor een tour langs de drie eilanden moet men 3 à 4 uur uittrekken. www.borromeoturismo.it.

Isola Bella

In 1632 werd de villa gebouwd door graaf Carlo Borromeo III, ter ere van zijn echtgenote, Isabella d'Addas. Er hangen wapenschilden van alle familieleden, er is een mooie bibliotheek met kostbare manuscripten en een feestzaal met Corinthische zuilen en lichtblauwe wanden. De pinacotheek - bezoek op afspraak - bevat topstukken van de schilders Borgognone, Bellini, Bordone, Carracci en Tempesta. De 17e-eeuwse tuin is een van de mooiste in Italiaanse stijl van het land. De opvolgende terrassen bieden een steeds wisselend uitzicht; er zijn grotto's en steendecoraties.

Isola Madre

Dit grootste van de drie eilanden bezit ook een paleis van de familie Borromeo. Curieus zijn de grote poppenverzameling en die van decors voor marionettentheaters (18e-eeuw). De tuin is 8 ha groot en heeft mooie doorkijkjes, door bamboe- en rododendronstruiken op het meer en de bergen. Het milde klimaat maakt exotische plantengroei mogelijk, er groeien soorten uit Australië, Birma, Tibet, Peru en Chili. Tegen de zuidmuur groeien subtropische planten, waartussen kippen, fazanten en pauwen rondlopen.

Isola dei Pescatori

Het kleinste eiland, zonder tuinen, werd vroeger door vissers gebruikt met hun 'lucie', platbodemscheepjes met halfrond zonnescherm. Er staat een kleine kerk, San Vittore, met in het koor fraaie bustes van pausen uit verguld en verzilverd metaal.

General Massena

General Massena, Narzole (Piemonte) Strada Provinciale 217 12041   Narzole Italië General Massena ligt in Narzole en beschikt over 5 accommodaties. General...

v.a. 1174.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Stresa en Piemonte