De Middellandse Zeekust, de Rif en het oosten

Swipe

Al Hoceima

De stad is mooi gelegen aan een halfronde baai tussen twee rotsen. In de zomer is het hier erg druk met Marokkaanse families en Europese toeristen.

Al Hoceima is een moderne stad waar momenteel veel geïnvesteerd wordt ook in grootschalig strandtoerisme. De typisch oosterse moderne architectuur met veel glas zie je terug in hotels en andere nieuwe gebouwen. Er zijn vele Amazighen (Berbers) die terugkomen uit Europa en hier gaan investeren. Ook de overheid helpt een handje mee wat je kunt zien aan de renovatie van de stad in de vorm van nieuw aangelegde pleinen, zoals de Plaza Mohammed VI en verbetering van de infrastructuur. Dit zou de hoofdstad kunnen zijn van het Rifgebied. Er wordt voornamelijk Tarafit (een van de drie Amazigh (Berber)talen) gesproken.

Geschiedenis en ontwikkeling

In de middeleeuwen was hier een emiraat gevestigd. De haven werd heel lang door Europese handelaars interessant gevonden vanwege de mediterrane ligging.

De stad werd in 1926 door de Spanjaarden gesticht als gevangenis voor de opstandelingen tijdens de Rif-oorlog begin jaren twintig. Zij noemden het Villa Sanjuro naar de Spaanse generaal José Sanjuro.

In de jaren vijftig was het een klein vissersplaatsje dat in 1956 de naam Al Hoceima kreeg. Kort na de onafhankelijkheid kwamen de Imazighen (Berbers) weer in opstand en koning Hassan II leidde in 1958 de troepen om hen aan het gezag van zijn vader Mohammed V te onderwerpen.

In 1990 was er een grote aardbeving vlak bij de stad en in 2004 werden twee dorpen in de omgeving zwaar getroffen door een volgende aardbeving. De meeste huizen in de stad zijn gebouwd van aardbevingsbestendig materiaal.

Stadswandeling en oriëntatie

Je begint je wandeling op de nieuw aangelegde Plaza Mohammed VI. Aan de noordkant van het plein staat het Colegio Español, dat tot de onafhankelijkheid het Spaanse provinciale hoofdkwartier was. Dit gebouw is nog het enige voorbeeld van echte Spaanse architectuur met azulejos (tegels). Het is tegenwoordig een hogeschool waar Spaans gestudeerd kan worden.

Rechts hiervan staat het Hotel Mohammed V met een fijn terras, dat uitzicht biedt op het Plage Quemado dat diep beneden aan de baai ligt. Via een brokkelige trap of een met slingers aangelegde weg kun je op dit strand komen dat zomers erg vol is.

Vanaf de Plaza Mohammed VI loop je over de Boulevard Mohammed V in zuidelijke richting. Bij de Calle Moulay Idriss ga je rechts af. Je komt nu bij een parkje waar de Spaanse katholieke kerk staat. Hier is ook een klein cultureel museum gewijd aan de Amazigh (Berber)cultuur.

Als je terugloopt en de Boulevard Mohammed V in zuidelijke richting blijft volgen, kom je bij de Place du Rif. Dit oude centrum van de stad wordt voetgangersgebied. Rechts hiervan ligt de markt (maandag en dinsdag).

Excursies vanuit Al Hoceima

De stranden

Ten zuidoosten van Al Hoceima liggen drie stranden: Cala Bonita, Isly en Asfiha. Langs het Asfiha strand staan vistentjes. Ook heb je hier een mooi uitzicht op Peñon de Al Hucimas, een Spaans fort met witte huizen, waarin nog zestig Spaanse soldaten gehuisvest zijn. Vanaf 1559 is dit eiland in Spaanse handen en in 1673 werd er een gevangenis gebouwd. Ernaast liggen de eveneens Spaanse eilanden Isla de Mar en Isla de Tierra. Je kunt de stranden bereiken met een grand taxi (Cala Bonita: 50 dh, Asfiha 70 dh) vanaf het zuidelijke eind van de Boulevard Mo-hammed V.

Ten westen van de stad (5 kilometer) ligt Plage Tala Youssef dat nu Chefarinas Beach heet, vanwege een groot hotelcomplex dat omringd gaat worden door een geheel nieuwe wijk. Verder gelegen stranden zijn Torres de Alcala en Kalah Iris (60 kilometer).

Vlak bij de kust ligt het kleine Spaanse eiland Peñon de Velez de la Gomera dat begin 16e-eeuw door de Spanjaarden werd ingenomen en later een zeeroversnest werd. Tot 1956 werd het als gevangenis gebruikt en het is nu nog steeds Spaans bezit.

Het Nationale Park Al Hoceima

Dit nog jonge nationale park heeft een oppervlakte van 310 m². Het landschap bestaat uit kleine stranden, kalkstenen rotsen, droge dalen en gebergte waar onder andere thuyabomen groeien. Het heeft een droog mediterraan klimaat waarbij de meeste neerslag in de winter valt. Er is hier 30 kilometer paden uitgezet en er zijn drie uitkijkpunten van waaruit je vogels kunt observeren. Ook zijn er twee adressen waar je bij Amazigh (Berber)families kunt logeren in eenvoudige onderkomens. Voor informatie kun je terecht bij Asociasión Rif para el Desarollo del Turismo Rural, 19 Calle Ajdir, Al Hoceima, tel. 039-981833, www.parquenacionalalhucemas.com, [email protected].

10 prachtige bestemmingen in Al Hoceima en Marokko