De Middellandse Zeekust, de Rif en het oosten

Swipe

Oujda

Dit is de meest oostelijk gelegen grote stad van Marokko vlak bij de Algerijnse grens. Het inwoneraantal loopt al richting een miljoen en het is een vooraanstaande universiteitsstad. Vanwege haar strategische ligging is Oujda altijd een belangrijke handelsstad geweest. De stad bestaat ruim tweeduizend jaar. En tijdens het Franse protectoraat was ze de hoofdstad van het oosten.Het is een aardige stad om een dag of wat te verblijven, al komen er niet veel buitenlandse reizigers. Ze heeft een goede treinverbinding met de rest van het land.

Geschiedenis en ontwikkeling

In de 10e eeuw werd de stad gesticht door de Zenata-Berberstammen. Een eeuw later namen de Almohaden de macht over en in de 13 eeuw herbouwde sultan Abou Youssef de stad volledig. In de volgende eeuwen werd ze meermalen door Algerijnse heersers bezet en verlaten. In 1727 waren het de Ottomanen die de stad binnenvielen en Oujda is de enige stad in Marokko die dit lot beschoren was.

In de 19e eeuw werd de stad tweemaal door de Fransen bezet, die haar in 1912 tot het protectoraat lieten behoren. Onder hun bewind werd de stad uitgebreid en werd er flink gehandeld met Algerije. De inmiddels provinciale hoofdstad Oujda heeft ook mijnindustrie; er wordt in de omgeving zink gewonnen.

Begin jaren zestig was hier veel onrust in verband met de perikelen rond de Algerijnse grens en in de jaren tachtig waren er studentenopstanden. De verhouding tussen Algerije en Marokko leek in 1988 verbeterd waardoor er veel culturele en commerciële uitwisseling ontstond. Maar de grens werd in 1995 weer gesloten.

Stadswandeling en oriëntatie

De wandeling begint bij het mooie neo-Moorse station, het eindpunt van de spoorlijn die van Tanger naar het oosten loopt. Van hieruit loop je over de Boulevard Zerktouni naar de Boulevard Mohammed V. Bij de kruising zie je aan je rechterhand de Franse Kathedraal St. Louis met ooievaarsnesten op de torens.

Sla linksaf en volg de Boulevard Mohammed V naar de Place du 16 Août, het centrum van de ville nouvelle. Ten oosten hiervan ligt de medina met aan drie kanten okerkleurige muren. Het is een levendig gebied dat momenteel gerestaureerd wordt. Via de Rue Ramdane el Gadhi en de Rue el Mazouzi kom je bij de Place el Attarine met een kissaria (overdekte markt) en een fondouk (vroegere herberg voor mens en lastdier). Aan de zuidwesthoek van dit plein staat de Grote Moskee.

In deze buurt zijn pleintjes met bomen en fonteinen, die de markt veraangenamen. Olijven zijn de specialiteit van Oujda. Als je doorloopt kom je bij de Bab el Ouahab, waar vroeger de hoofden van criminelen opgehangen werden. Wanneer je onder deze poort doorloopt, kom je buiten de muren in het Parc Lalla Aïsha met bankjes en palmbomen. Met de stadswal meelopende, beland je bij de Bab el Gharbi.

Excursies vanuit Oujda

Oase Sidi Yahia

In deze voorstad van Oujda wordt Sidi Yahia Ben Younes vereerd, die ook wel gezien wordt als Johannes de Doper. In september wordt er jaarlijks een grote moussem aan hem gewijd. Je kunt er met bus 1 (buiten de Bab el Ouahab) of met een petit taxi (20 dh) komen.

10 prachtige bestemmingen in Oujda en Marokko