De Middellandse Zeekust, de Rif en het oosten

Swipe

Taforalt

Dit gehucht was vroeger een Franse militaire nederzetting. Nu zijn er vakantiehuizen, een paar eenvoudige restaurants en een aardig hotel. De Association des Amis de Taforalt houdt zich bezig met natuurbehoud en milieueducatie. De contactpersoon is Jamal Erramdani, e-mail: [email protected]. Er is een interessant bezoekerscentrum en de vereniging organiseert wandelingen. Het Marokkofonds (www.marokkofonds.nl) ondersteunt deze organisatie.

Auberge Taforalt, Taforalt centrum, tel. 061347398/062045119, is een apart onderaards hotel met koele, grotachtige kamers, die wel een extra kacheltje hebben. De netjes ingerichte kamers hebben een badkamer. Er is een sfeervol restaurant en een groot terras, waar vijf Berbertenten staan waarin je ook kunt overnachten.

Aan de overkant van de weg is de Taforalt Club met een middelgroot zwembad (zwemkleding is verplicht), een café en restaurant met terras dat alleen ’s zomers geopend is. Vanuit Berkane gaan twee bussen per dag en grand taxi’s richting Taforalt (halfuur, 10 dh)

In de bergen kun je ook bij boeren Amazigh (Berber)families eenvoudig overnachten; dit wordt ruraal toerisme genoemd. Het is een belevenis om mee te maken. Gite Tagma, tel. tel. 036610289, ligt aan een onverharde zijweg voorbij de Grottes des Pigeons. Het drie eeuwen oude boerenhuis heeft vijf kamers. De Association Homme et Environnement, die in Berkane in de Franse kerk gevestigd is, helpt de eigenaar met dit project.

Excursie vanuit Taforalt: de Zegzel-kloof

Twee kilometer vanaf Taforalt is een zijweg die naar de Zegzel-kloof voert (97 km). Het is een redelijk goede, maar smalle weg door een prachtig dal met uitzicht op fraai begroeide bergen. Je passeert aan je rechterhand de Grottes des Pigeons. De grot is afgesloten vanwege archeologische onderzoekingen. Er zijn diverse skeletten gevonden waarvan de schedels chirurgische ingrepen vertonen; het zijn waarschijnlijk de oudste ter wereld. Via een voetpad omhoog loop je er naartoe.

Vijf kilometer verderop is de Grotte du Chameau, die de vorm van een kameel heeft en vele stalactieten telt. Hij is meestal gesloten. De omgeving is prachtig. Er zijn hier dan ook verschillende picknickplaatsen. Helaas zijn er geen toiletten. Ondanks de afvalbakken laten veel mensen jammer genoeg rommel achter waardoor de omgeving aangetast wordt.

Er staan vele struiken met kumquats, een langwerpige sinaasappelachtige vrucht. Het gehucht Zegzel ligt aan een zijweg. Van hieraf loopt een prachtige onverharde weg dwars door de Beni Snassen bergen. Je hebt hiervoor een terreinwagen nodig. Bij Aïoun komt de regionale weg, waarlangs Taforalt ligt, weer op de N6. Gedurende tien kilometer verandert het landschap plotsklaps in kale, stenige, lage, ronde bergen en wordt de omgeving veel droger met agaven en cactussen.

10 prachtige bestemmingen in Taforalt en Marokko