De Negevwoestijn

Swipe

Maktesh Ramon

Mitzpe betekend in het Ivriet, het moderne Hebreeuws, letterlijk uitzichttoren. Vanaf de rand van het stadje Mizpe Ramon heeft u dan ook een schitterend zicht op Maktesh Ramon, het grootste erosieketeldal (erosiekrater) van de wereld.. De imposante krater is 37 km lang, 9 km breed en 400 m diep en beslaat een oppervlak van 360 vierkante kilometer. Een afdaling in de krater leidt u langs een periode van 200 miljoen jaar aan aardse geschiedenis in de vorm van de op elkaar liggende lagen in de kraterwand. De krater is omringd door een steile rand die aan de noordkant, dat wil zeggen bij Maktesh Ramon, aanzienlijk hoger en steiler is dan aan de zuidzijde (richting Eilat). De krater is ontstaan in een geplooide bergrug (anticlinaal). De bovenste lagen van de plooi bestonden uit harde kalksteen en dolomiet, terwijl de lagen er onder uit veel zachtere zandsteenlagen bestonden. Op een bepaald moment is de bergtop opengescheurd. De oorzaak hiervan is niet geheel duidelijk, maar het is mogelijk dat vulkanische activiteiten de oorzaak zijn geweest van de scheuring. Zeker is dat er op veel plaatsen in de krater resten van vulkanische activiteiten zijn te bespeuren (basaltgesteente). Toen de bovenlaag opengescheurd was konden de elementen hun gang gaan. De onderliggende zachte zandsteenlagen vormden een gemakkelijke prooi voor de elementen. Regen, wind, koude en hitte maakten de bodem los en een wadi voerde het materiaal tijdens regenbuien de krater uit. De harde gescheurde bovenlaag stortte steeds verder in doordat het onderliggende materiaal verdween en aldus werd de krater steeds groter. Op deze wijze ontstond het erosieketeldal in een tijdsbestek van tientallen miljoenen jaren: de oorspronkelijke berg is verdwenen en er is een 400 m diep gat voor in de plaats gekomen. De andere erosiekraters in de Negevwoestijn, de (Ha) Maktesh Ha Gadol en de (Ha) Maktesh Ha Katan, zijn op dezelfde wijze ontstaan. De (Ha) Maktesh Ha Gadol heeft een lengte van 14 km, een breedte van 6 km en is 300 m diep. De (Ha) Maktesh Ha Katan is 7 km lang, 4 km breed en 300 m diep. Beide kraters liggen ten zuiden van Dimona. De allerkleinste krater is de Arif Makteshim (Twin Mt. Arif Makteshim). Deze krater heeft een oppervlak van 1 vierkante km en bereikt een diepte van enkele tientallen meters.

Wanneer u in de krater gaat wandelen, dan moet u er rekening mee houden dat het in de krater gemiddeld 8 tot 10 °C warmer is dan in Mizpe Ramon. Voldoende water en goede en stevige wandelschoenen zijn onontbeerlijk. Met een hoofdbedekking en een zonnebril kunt u zich beschermen tegen de fel schijnende zon. Bij het bezoekerscentrum kunt u gedetailleerde informatie over deze en andere wandelroutes krijgen.

De carpentry

De kwartszuilen in de carpentry liggen op een afstand van 6 km ten zuiden van Mizpe Ramon. Een oranjekleurig bord geeft aan waar u de hoofdweg moet verlaten. Na 500 m rijden over een onverharde weg komt u bij een parkeerplaats. Vanaf deze parkeerplaats leidt een 400 m lang wandelpad langs de kwartszuilen. Op het eerste gezicht lijken de kwartszuilen opmerkelijk veel op basaltzuilen, toch hebben we hier te maken met een kristalvorm van kwarts. De kwartszuilen staan als `houten palen' tegen elkaar aan, vandaar de naam ‘carpentry’ (timmerwerk). Zij zijn ontstaan door contact met gloeiendheet magma. De kristalvorm ontstond toen het magma ging afkoelen. De zuilen met een zeskantig (hexagonaal) uiterlijk ontstonden bij een temperatuur hoger dan 573 °C; de zuilen met een driekantig (trigonaal) uiterlijk kristalliseerden bij lagere temperaturen. Het 400 m lange wandelpad is genoemd naar de geoloog Gaddi Eran die in 1982 in de Libanonoorlog sneuvelde.

Nahal Negarot

Op een afstand van ca. 12 km ten zuiden van Mizpe Ramon ligt de afslag naar de hoefijzervormige bedding van de Nahal Negarot. U rijdt enkele kilometers over een onverhard pad, daarna volgt een rondwandeling van ca. 4 km (looptijd ongeveer 2,5 uur).

De ammonietenmuur

Shen Ramon Op een afstand van ca. 10 km en 16 km ten zuiden van Mizpe Ramon zijn er afslagen naar de ammonietenmuur Shen Ramon. Bij de laatstgenoemde afslag moet u uw auto parkeren (of uit de bus stappen). Vanaf hier voert een 5 km lang wandelpad naar de ammonietenmuur. In de wand kunt u ammonieten van een halve meter grootte bewonderen: hakken, graven en verzamelen is verboden!

Georganiseerde tochten door Maktesh Ramon

Natuurlijk kunt u ook geheel georganiseerde tochten door de erosiekrater maken: de Alpaca Farm verzorgt wandeltochten (en tochten per paard) door de krater met lama’s uit Zuid-Amerika, zij dragen uw bagage en kinderen; verschillende organisaties verzorgen met jeeps of kamelen tochten door de krater; de SPNI verzorgt bus- en wandeltochten door Maktesh Ramon. De Alpaca Farm ligt ten noordwesten van de bebouwde kom en is toegankelijk voor bezoekers. Zij haalden in 1987 een kudde van ongeveer 400 lama’s en alpaca’s vanuit Chili naar Israël om wol te kunnen produceren. Voor jeeptours kunt u contact opnemen met de Nederlander Peter Bugel. Hij verzorgt Desert Jeep Tours van minmaal 3 uur tot enkele dagen (tel. 08-6588958). In hetzelfde gebied ligt het astronomisch observatorium van de universiteit van Tel Aviv. Vanuit dit observatorium kunt u een blik op het heelal werpen.

10 prachtige bestemmingen in Maktesh Ramon en Israël