De Negevwoestijn

Swipe

Mizpe Ramon

Midden in de Negevwoestijn, aan weg nr. 86 die Beersheva met Eilat verbindt, ligt op de rand van het erosieketeldal Maktesh Ramon het stadje Mizpe Ramon. Het stadje werd in 1953 op een hoogte van 850 m gesticht door arbeiders die in groeven in de omgeving werkten. In deze groeven wordt door de Ramon Works Ltd. gips, zilverzand (ten behoeve van de glasfabricage) en fijne klei gewonnen. De bodem van de regio is ongeschikt voor landbouw; op de rotsige bodem groeit weinig. Voordat men in Mizpe Ramon een boom kan planten moet men eerst tot een meter diepte het gesteente weghakken. In het ontstane gat werpt men vruchtbare aarde en daarna plant men een boom. Vervolgens dient men de boom regelmatig van water te voorzien.

Het stadje heeft 5000 inwoners onder wie ca. 2000 Russische immigranten die hier een nieuw bestaan proberen op te bouwen; men spreekt hier net zoveel Russisch als Hebreeuws. Helaas is 20% van de bevolking werkloos. Zij proberen werk te krijgen bij de groeven, in de cementfabriek of in de toeristische sector. Het stadje heeft op toeristisch gebied dan ook veel te bieden.

Het bezoekerscentrum

In de erosiekrater Maktesh Ramon zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Informatie hierover kunt u bij het bezoekerscentrum in Mizpe Ramon krijgen (Visitors Center; geopend: zaterdag t/m donderdag van 9.00 tot 16.30 uur, vrijdag van 9.00 tot 14.00 uur). Dit bezoekerscentrum staat op de rand van de krater. Vanaf de tweede verdieping van dit gebouw heeft u een fraai uitzicht op de erosiekrater. In het bezoekerscentrum is een overzichtelijke tentoonstellingsruimte ingericht. De binnenzijde van het gebouw heeft de vorm van een ammoniet. Ammonieten zijn fossiele weekdieren, tot de inktvissen behorend, die men in sommige lagen van de kalkstenen wanden van de krater kan vinden. Enkele gevonden ammonieten zijn meer dan een halve meter groot; voorts kunt u in de krater onder meer fossiele zeeëgels en schelpen vinden. In het bezoekerscentrum kan men al uw vragen betreffende het gebied beantwoorden. In de filmzaal vertoont men regelmatig een diashow. Bovendien krijgt u hier een indruk van het rijke planten- en dierenleven in het gebied. Meer dan 1200 plantesoorten ontluiken in de woestijnachtige bodem van de krater, in beschut gelegen kloven en rondom kreken. De erosiekrater vormt het thuisfront voor een grote verscheidenheid aan dieren. Er leven gazellen, steenbokken, wolven, vossen, luipaarden, reptielen en tientallen vogelsoorten, waaronder verschillende roofvogelsoorten. In Boi Ramon kunt u veel van deze diersoorten ontmoeten.

Bekende bezienswaardigheden in de erosiekrater Maktesh Ramon zijn onder andere: de kwartszuilen in de ‘carpentry’; de vulkanische dijk Ardon; de hoefijzervormige bedding van de Nahal Negarot; de ammonietenmuur Shen Ramon. Zij zijn alle bereikbaar via de hoofdweg die Mizpe Ramon met Eilat verbindt.

Boi Ramon

Op een afstand van slechts 200 meter heuvelafwaarts van de ingang van het bezoekerscentrum ligt Bio Ramon, een kleine dierentuin waarin dieren uit de woestijn die gewond of zonder ouders zijn gevonden weer worden opgelapt. Dankzij dit dierencentrum kunt u kennismaken met deze unieke dieren. De kans dat u hen ontmoet in hun normale leefomgeving is zeer gering. Zij bezitten namelijk een uitstekende camouflage. Bovendien bezitten zij een aangeboren schuwheid en zijn veel woestijdieren alleen tijdens de relatieve koelte van de nacht actief.

Katten bedreigen diersoorten

`Katten vormen sinds enige tijd in Israel een bedreiging voor het voortbestaan van wilde diersoorten. Katten zijn namelijk uitstekende jagers en eten slangen, vogels en andere kleine diersoorten. De rangers in Israel hebben voorgesteld om zoveel mogelijk wilde katten te vangen en vervolgens te steriliseren. Veel Israëliërs zijn hier op tegen, omdat ze dit wreed vinden ten opzichte van de katten. Omdat de autoriteiten ook geen geld willen besteden aan het steriliseren van deze katten planten de verwilderde katten zich voort. Ze beseffen niet dat veel diersoorten hierdoor in hun voortbestaan worden bedreigd,' aldus de manager van Boi Ramon.

10 prachtige bestemmingen in Mizpe Ramon en Israël