De noordelijke kustvlakte

Swipe

Bet Shearim

Op een afstand van 20 km ten zuidoosten van Haifa ligt, langs de weg naar Nazareth, de dodenstad Bet Shearim. Na het mislukken van de opstand van Bar Kochba (132-135) vluchtten veel joden uit Jeruzalem naar het noorden. Rabbi Juda Hanassi vestigde in Bet Shearim het nieuwe joodse hooggerechtshof.

Catacomben

Veel van de wetgeleerden, onder wie rabbi Juda Hanassi, werden begraven in een netwerk van catacomben. Omdat steeds meer joden hier een laatste rustplaats zochten breidden de catacomben zich over een steeds groter opppervlak uit. Vooral van de 2e tot de 4e eeuw werden duizenden overleden joden in nissen en sarcofagen bijgezet. Enkele indrukwekkende catacomben zijn toegankelijk voor het publiek; een van hen bevat een klein museum.  

 In totaal zijn er in Bet Shearim nu 31 spelonken onrtdekt. Gezien het belang van deze necropolis is het gebied uitgeroepen tot nationaal park.

Catacombe nr. 20

Catacombe nr. 20 bevat sarcofagen met afbeeldingen van onder andere een jagende leeuw, een adelaar, een bebaarde man en mosselen.

Catacombe nr. 14

Catacombe nr. 14 bevat sarcofagen met de stoffelijke resten van Simon en Gamaliel, naar men aanneemt de zonen van rabbi Juda Hanassi.

10 prachtige bestemmingen in Bet Shearim en Israël