De noordelijke kustvlakte

Swipe

En Hod

De start van En Hod was uniek: In 1950 zond de regering mij naar de bergen om advies te geven over welke gebieden de status van nationaal park konden krijgen. In deze hoedanigheid kwam ik aan in de Carmelbergen, die tegenover het kruisvaarderskasteel van Atlit lagen. De schoonheid van het gebied was overweldigend.

Men had mij verteld dat het dorp verlaten was. De zee, het speciale karakter van de stenen gebouwen; het gevoel groeide: hier moest niets veranderen.

Normaal zijn Arabische woningen gebouwd van modder en stro; hier zag ik echter stenen huizen die op een zeer speciale manier waren gebouwd. Zonder aanwijsbare reden voelde ik dat deze plek een historische context had die het bond aan de geschiedenis van ons land. Maar wat moest ik er mee doen? Verschillende mogelijkheden boden zich aan: maak er een monument van binnen de grenzen van een nationaal park; sticht een agrarische gemeenschap voor nieuwe immigranten; onderhoudt het voor toeristische doeleinden. Een voor een vielen deze mogelijke bestemmingen af, totdat het mij uiteindelijk duidelijk werd: de plek moest gebruikt worden om een kunstenaarsdorp te stichten.

Een groep van twintig zette zich aan deze taak…

Op 1 mei 1953 kwamen we bij elkaar om ‘naar het land te trekken’. We namen slaapzakken, dekens en borstels mee. De plek was vergaan van de vliegen en muskieten, schorpioenen en slangen (6 jaar lang was het onbewoond geweest). Om de huizen te kunnen naderen moesten we paden kappen. We begonnen het onkruid te verwijderen en de huizen schoon te maken…

Marcel Janco

Marcel Janco stichtte samen met enkele collega kunstenaars in 1950 het kunstenaarsdorp En Hod. Op dit moment wonen er ongeveer 130 kunstenaars en hun familie in dit dorp. Het initiatief van Marcel Janco tot de bouw van het kunstenaarsdorp En Hod werd ondersteund door de toenmalige burgemeester van Haifa. Het dorp groeide uit tot een van de belangrijkste centra voor kunstenaars in Israël.

Janco-Dada Museum

Centraal in het dorp staat het Janco-Dada Museum (geopend: zaterdag t/m donderdag van 9.30 tot 17.00 uur, vrijdag van 9.30 tot 16.00 uur). Marcel Janco werd in 1895 geboren in Boekarest; in februari 1916 werd hij een van de oprichters van de zogenaamde Dada-beweging. In 1989 overleed hij in En Hod: enkele minuten voor zijn overlijden liet hij een bos rode rozen bij zijn voeten plaatsen.

Ook de Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg was mede-oprichter van deze beweging. Deze avant-gardistische beweging van jonge vooruitstrevende kunstenaars zette zich af tegen het zelfbedrog van de heersende klasse. Het woord ‘dada’ heeft geen inhoudelijke betekenis, maar is gekozen omdat het makkelijk uitspreekbaar is.

In het museum kunt u kennismaken met het werk van Marcel Janco en de Dada-beweging. De audiovisuele presentatie ‘Sorry, what’s Dada?’ behandelt in 20 minuten het ontstaan en de geschiedenis van de Dada-beweging. Voorts zijn er wisselende exposities met moderne kunst te bewonderen.

The (En Hod) Gallery

Niet ver van het museum verwijderd staat ‘The (En Hod) Gallery’, een kunstzaal met werk van kunstenaars die in En Hod wonen en werken (zelfde openingstijden als het museum).

Nisco museum

In het Nisco museum kunt u kennis maken met oude mechanische muziekinstrumenten, waaronder muziekspeeldozen.

Andere galerieën 

Natuurlijk zijn er nog vele andere galerieën in En Hod, waaronder de Silver Print Gallery (met werk van Israëlische 19de en 20ste eeuwse fotograven), de galerie van Ziva Kainer (met prachtige vaak bloemrijke olieschilderijen), de galerie Magal Sculptural ceramic (keramiek), de Levendel Bloch Gallery (met opmerkelijk schilderwerk en moderne kunst van Necham Levendel en Nadav Bloch) en de Tuviya Iuster Gallery (beeldhouwwerk in steen en hout).

Museum Yad Gertrud Kraus

Bijzonder is het museum Yad Gertrud Kraus. Mevrouw en professor Kraus werd opgeleid tot pianiste, maar zij werd vooral bekend als modern danseres en later als één van de leidende choreografen van de `New Expressionistic Dance Movement'. Zij won verschillende prijzen en richtte dansstudio’s op in onder meer Wenen en Jeruzalem. Marcel Janco nodigde haar uit in En Hod, waarna zij hier in 1953 ging wonen.

Concerten En Hod

Op vrijdagavonden worden er in En Hod regelmatig concerten gegeven in het plaatselijke Romeinse amfitheater. 

10 prachtige bestemmingen in En Hod en Israël