De noordelijke kustvlakte

Swipe

Hadera

Halverwege de 100 km lange ‘Haifa-road’, die Tel Aviv met Haifa verbindt, ligt het stadje Hadera (80.000 inwoners). In 1891 vestigden zich hier de eerste kolonisten; zij hadden het niet gemakkelijk in het moerassige gebied. Op grote schaal begonnen zij met financiële steun van de familie Rothschild de moerassen droog te leggen. Zij deden dat onder andere door het op grote schaal planten van eucalyptusbomen. Deze bomen verbruiken veel water en zuigen dus als het ware het moeras droog. Nog steeds is de aanwezigheid van eucalyptusbomen in de Sjaronvlakte een teken dat er op exact die plaats eens een moeras lag. Sinaasappelbomen groeien voorspoedig op voormalige moerasgronden, met als gevolg dat de citrusplantages de aanzet gaven tot een snelle groei van de stad. Tegenwoordig floreert naast de citrus- en bananenplantages de papier- en rubberindustrie (autobanden). Ten zuiden van de stad ligt een bosreservaat met een klein moeras. Aan de kust bij Hadera liggen een aantal stranden.

Orkesten 

De stad Hadera is in Israel bekend om een semi-professioneel symfonisch strijkorkest en een van de oudste blaasorkesten van Israël, het brandweerorkest. Dit orkest werd gesticht door Otto Gronich, de vader van componist/zanger Shlomo Gronich, een bekende persoonlijkheid in de stad.

Historisch museum Khan

In de stad Hadera kunt u een bezoek brengen aan het historisch museum Khan. Deze oude Turkse herberg biedt nu onderdak aan het historisch museum van de stad (geopend: zondag t/m donderdag van 8.30 tot 13.00 uur, dinsdag tevens van 16.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur).

10 prachtige bestemmingen in Hadera en Israël