De noordelijke kustvlakte

Swipe

Haifa

In Tel Aviv danst men, in Jeruzalem bidt men, maar in Haifa werkt men!
Haifa is het centrum van zware industrie en internationale handel in Israël. Het is de belangrijkste havenstad van het land en met ca. 300.000 inwoners de derde stad van het land.
De stad is vermaard om het jaarlijkse filmfestival en het Jazz- en Bluesfestival dat in de haven georganiseerd wordt.

Haifa Top 5 bezienswaardigheden

1. De Tempel Bahai en het El Bab Mausoleum.

2. De Perzische Bahai tuinen rondom de Tempel Bahai.

3. De gerestaureerde huizen van de German Colony langs de Ben Gurion Boulevard.

4. Met de kabelbaan naar het Stella Maris Carmelietenklooster.

5. Een ritje met de Carmelite naar Gan Haem (bovenstad Carmel Merqaz).

Geschiedenis Haifa

De stad kent een lange geschiedenis. Haifa ontstond in de 5e eeuw v. Chr. uit de kustplaatsen Shiqmona, Zalmona en Cayphas. In de 3e eeuw n. Chr. sprak men van Hefa, waarschijnlijk een verbastering van ‘hof yafe’ ofwel ‘mooie kust’. Toen in 1071 de Seltsjoeken de stad Jeruzalem veroverden vluchtten de rabbi’s van de stad naar de kustplaatsen Haifa en Tyrus. Het joodse garnizoen van Haifa verdedigde de stad een half jaar lang tegen de kruisvaarders, die ten slotte binnenrukten en een ware slachting onder de bevolking aanrichtten.

Een eeuw later verjoeg Saladin de kruisvaarders, maar niet voor lang. Richard Leeuwenhart zag kans om de stad in 1195 te heroveren. Vervolgens kwam de stad in handen van achtereenvolgens de mammelukken en de bedoeïenen.

In 1849 kwamen de eerste joodse immigranten hier aan land, velen zouden hen volgen. Men begon in 1870 met de bouw van de treinverbinding met Damascus. Toen de eerste treinen in 1905 begonnen te rijden en de nieuwe haven twee jaar later gereed was begon de stad snel te groeien. Zionisten uit Duitsland stichtten er in 1912 een technische hogeschool (het ‘oude’ Technion), die later zou uitgroeien tot het technische onderzoeks- en onderwijscentrum van Israël. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid werd de stad in snel tempo tegen de hellingen van het Carmelgebergte uitgebreid.

Beneden-, midden- en bovenstad

De stad bestaat uit drie delen: de benedenstad Hair ligt direct bij de haven en is het zakencentrum en industriegebied; de middenstad Hadar Ha-Carmel ligt op een hoogte van 60 tot 150 m boven zeeniveau en wordt gekenmerkt door woonwijken, kantoren, flats, restaurants, hotels en winkelcentra; de bovenstad Carmel Merqaz ligt op een hoogte van 150 tot 300 m en is herkenbaar aan de vele lanen, hotels, villa’s en uitzichtspunten. De prijs van een appartement in Haifa is niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van het gebouw, maar evenzeer van het uitzicht dat u vanuit het appartement heeft.

De drie stadsdelen zijn onderling verbonden door de ‘Carmelite’, een 1,8 km lange ondergrondse metroverbinding die het laaggelegen Parijsplein (Kikar Paris) met het hooggelegen Gan Haem verbindt.

Tempel Bahai

Blikvanger in de stad is de goudkleurige koepel van de Tempel Bahai met het El Bab Mausoleum (geopend: zondag t/m donderdag van 9.00 tot 12.00 uur), waar Mirza Ali Muhammed begraven ligt. Als jonge koopman in Perzie verkondigde hij in 1844 dat hij door God was gezonden om de mensheid voor te bereiden op de komst van nog een andere boodschapper die belangrijker was als hijzelf. Hij wordt dan ook beschouwd als de voorloper van Baha U-Illah, die als de echte stichter van de bahai-godsdienst wordt beschouwd en die in Akko ligt begraven. Zij wilden de islam bevrijden van zijn fundamentalisme en sociale misstanden aanpakken. In 1850 werd Mirza Ali Muhammed door moslim-fundamentalisten vermoord.

Deze godsdienst gaat uit van de fundamentele gelijkwaardigheid van alle volkeren en streeft naar de vorming van een wereldparlement, dat alle bodemschatten en energiebronnen moet beheren en de vrede moet bewaren. Er is maar één aarde en één mensheid: alle mensen zijn elkaars broeders en zusters. De godsdienst heeft wereldwijd ongeveer 5 miljoen aanhangers. Haifa is het geestelijke en administratieve centrum van de bahai-godsdienst.

De graftombe is een plaats voor gebed en meditatie. De ornamenten in en rondom de graftombe en de tuinen hebben geen religieuze betekenis, maar dienen slechts ter verfraaing. De graftombe met zijn fraaie koepel werd in 1953 ontworpen en gebouwd door de Canadese architect William Sutherland Maxwell met gebruikmaking van Italiaans gesteente en marmer. De 12.000 tegeltjes, waaruit de koepel is opgebouwd, werden in Nederland vervaardigd.

Perzische Bahai tuinen

Rondom de Tempel Bahai liggen de zeer bezienswaardige Perzische Bahai tuinen (geopend: dagelijks van 8.00 tot 17.00 uur). De tuinen met de monumentale terrassen werden ontworpen door de Canadese architect Fariborz Sahba. Deze 18 terrassen strekken zich uit over een lengte van een kilometer. Zij bereiken een hoogte van 225 meter; de breedte varieert tussen de 60 en 400 meter. De belangrijkste elementen in de tuinen zijn licht en water. De formele tuinen langs de centrale as van de terrassen lopen aan weerszijden over in informele tuinen met droogtebestendige inheemse bloemrijke planten en bomen. De tuinen die boven de tempel liggen zijn in 2009 opnieuw aangelegd en eveneens zeker een bezoek waard.

Ben Gurion Boulevard

Als u vanaf de Tempel Bahai omlaag wandelt via de centrale as van de terrassen, dan loopt u vanzelf de Ben Gurion Boulevard in. Langs deze boulevard vestigde zich in 1869 de Duitse kolonie (German Colony) van de theoloog Christoph Hoffman. De Duitsers hadden zich hier gevestigd als onderdeel van een Duits-christelijke sekte die naar het land Israel was gekomen om dit land voor te bereiden op de komst van de messias. De Duitsers brachten allerlei nieuwe landbouwmethoden mee, bouwden wegen en fabrieken en speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van het gebied rondom Haifa.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleken velen van hen nazistische sympathieen te hebben. De Britten besloten daarom om hen uit het land te deporteren.

Veel gerestaureerde huizen van deze zogenoemde Duitse tempeliers (niet te verwarren met de ridderorde van de tempeliers) flankeren nog steeds de Ben Gurion Boulevard. De huizen verlenen de boulevard een 19e-eeuws aanzien. In veel van de woningen zijn cafe's en restaurants gevestigd met aantrekkelijke terrasjes.

Haifa City Museum Beit Ha'am

Op nummer 11 is het Haifa City Museum Beit Ha'am gevestigd, het is het eerste gebouw dat de Duitsers in Haifa bouwden. In het gebouw kunt u het historisch museum van Haifa vinden.

Stella Maris Carmelietenklooster

Een andere veelbezochte plaats is het Stella Maris Carmelietenklooster (geopend: dagelijks van 8.30 tot 12.00 uur en van 15.00 tot 18.00 uur), gelegen tegen de bergflank in het noordelijk deel van de stad (Franse Carmel). Stella Maris betekend in het Latijn `Zee Ster'. Onder de kloosterkerk is een grot waar de profeet Elia (Grot van Elia) zich zou hebben schuilgehouden. Koning Achab was namelijk op zoek naar de profeet, omdat deze opgetreden was tegen de priesters van de Baälstier. Het klooster deed ook dienst als ziekenhuis voor de troepen van Napoleon. Het piramidevormige monument is opgericht ter nagedachtenis aan de gewonde soldaten die in 1799 door Napoleon hier moesten worden achtergelaten toen hij gedwongen werd zich terug te trekken in Egypte. Alle gewonden werden vervolgens vermoord door de Turkse troepen.

Het Stella Maris Carmelietenklooster en de Grot van Elia zijn bereikbaar met een kabelbaan. Deze kabelbaan heeft zijn beginpunt op de Beit Galim Promenade, ten noorden van het treinstation.

Dagonmuseum (Dagon Grain Museum)

Vlak achter het centraal bus- en treinstation, bij de haven, staat de 68 m hoge graansilo Dagon die niet minder dan 100.000 ton graan kan bevatten. In het Dagonmuseum (Dagon Grain Museum) kunt u kennismaken met de teelt- en verwerkingsmethoden van graan die men in de loop van 4000 jaar heeft toegepast; verder staan er prehistorische graanmolens, olielampen, kruiken, enzovoort. Van zondag t/m donderdag verzorgt men rondleidingen om 10.30 uur. Op andere tijden is het museum alleen op afspraak geopend voor groepen (tel. 04 8664221).

Musea Haifa

Onder andere de volgende musea kunt u in Haifa vinden:

•, Haifa Museum (Museum of Art), museum voor oude en moderne kunst, muziek en etnologie (geopend: zondag t/m vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur, dinsdag t/m donderdag ook van 17.00 tot 20.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur en van 17.00 tot 20.00 uur; adres: Shabtai Levystraat 26).

•, Museum van clandestiene immigratie (Clandestine Immigration and Naval Museum; geopend: maandag, woensdagen donderdag van 8.30 tot 15.00 uur, zondag en dinsdag van 8.30 tot 16.00 uur, vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur; adres: Allenbystraat 204).

•, Nationaal Maritiem Museum (geopend: zondag t/m donderdag van 10.00 tot 16.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur; adres: Allenbystraat 198). •, Spoorweg Museum (geopend: zondag, dinsdag en donderdag van 8.00 tot 14.00 uur; adres: oostelijk treinstation bij het Feisalplein).

•, Mane-Katz Museum (geopend: zondag, maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur, dinsdag van 14.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur; adres: 133 Carmelit, bij het Gan Ha'emstation).

•, Chagall Artist's House (geopend: zondag t/m donderdag van 10.30 tot 16.00 uur; adres: 24 Hatzionut Ave).

•, Castra Bijbelse Poppenmuseum, de geschiedenis van het joodse volk verbeeldt met honderden poppen (geopend: zondag t/m donderdag van 10.00 tot 22.00 uur; adres: 8 Fliman Str, zuidelijke ingang, 2e verdieping).

•, Tikotin Museum of Japanese Art, museum over Japnse kunst en cultuur (geopend: zondag t/m donderdag van 10.00 tot 16.00 uur, vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur; adres: Carmelit, Gan Ha'emstation).

•, Children's Arts Center, interactief museum over moderne kunst, speciaal ingericht voor kinderen (geopend: zondag t/m donderdag van 10.00 tot 14.00 uur; adres: oostelijk treinstation bij het Feisalplein).

•, Madatech Nationaal museum voor wetenschap, planning en technologie (geopend: maandag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 17.00 uur, dinsdag van 9.00 tot 19.00 uur, vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur; adres: Old Technion Campus, Balfourstraat).

•, Stekelis Prehistorisch Museum: bodemvondsten uit het Carmelgebergte en de Carmelkuststrook (geopend: zondag t/m donderdag van 8.00 tot 15.00 uur, vrijdag van 8.00 tot 13.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur; adres: Hatishbistraat 124, bij het park Gan Haem-Zoo).

•, Reuben en Edith Hecht Museum, archeologisch museum van de universiteit van Haifa (geopend: zondag t/m donderdag van 10.00 tot 16.00 uur, vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur; adres: hoofdgebouw universiteit van Haifa). Afgezien van de universiteit van Haifa is er nog een ander zeer belangrijk onderwijskundig instituut, namelijk de technische hogeschool Technion. Op de campus kunt u een bezoek brengen aan het onderzoekscentrum voor de luchtvaart, het laboratorium voor industrieel onderzoek, de Danziger laboratoria, het Konoff-gebouw, het onderzoekscentrum voor rubber en keramiek, het metaal-, chemie-, fysica-, elektriciteits- en landbouwinstituut, het Borowitz-gebouw, het Churchill Auditorium, de synagoge van de universiteit en de studentenonderkomens. 

Banken

•, Bank Hapoalim, 28 Haneviim Str., tel. 04-8645431.

•, Bank Leumi, 1 Nathanson Str., tel. 04-8647111.

•, Banking Mercantile Discount, 33 Haatzmaut, tel. 04-8533656.

•, Er zijn in Haifa op veel plaatsen geldautomaten (ATM).

Busvervoer

Stadsbussen: Centr. Carmel (dierentuin) lijn 22 en 25; Bahai tempel lijn 23 (o.a. vanaf het treinstation), 26 en 115 (Ha'tzionut Ave) of lijn 23, 30 en 31 (Hanassi Ave); Hadar (toeristeninformatiekantoor) lijn 21, 24, 28 en 37; Gagon museum lijn 10, 12, 22 en 45; Technion lijn 17, 19 en 31; Stella Maris Carmelietenklooster lijn 31, 30A en 115; beginpunt van kabelbaan naar Stella Maris Carmelietenklooster lijn 42. Carmelite metroverbinding Metroverbinding tussen Kikar Paris en het hooggelegen Gan Haem in het stadsdeel Centr. Carmel (dierentuin). Station 1: Kikar Paris; stations 2 (Solel Boneh) en 3 (Ha-Neviim): centrum en Herzl Str.; station 4 (Massada): Herzliya en Bahai tempel; station 5 (Golomb); station 6: Centr. Carmel, dierentuin, prehistorisch museum en Rothschild Auditorium. Geopend: zondag t/m donderdag 6.30-24.00 uur; vrijdag 6.30-15.00 uur; zaterdag zonsondergang-24.00 uur. Frequentie: iedere 15 min.  

Internetcafe's

•, Internet Café Haifa, Anasie 107 (Dan Panorama Shopping Center).

•, Tambayan, 2 Balfur St. (bij de McDonalds). Kloosterherbergen

•, Bethel Hostel, Rehov Hageffen 40, tel. 04-8521110.

•, Stella Maris, P.O.B. 09047 (let op om 23.00 uur gaan de voordeur dicht), tel. 04-8523460.

Postkantoor

•, Shabtai Levi Str.; Ha-Neviim Str, tel. 04-8640917.

Restaurants

Vis:

• Dolphin, 13 Bat Galim Ave.

• Hashmura 1872, 15 Ben Gurion Ave (German Colony).

• Misadag, Margolin 29, Bat Galim Beach.

• Nixon (vis en vlees), 1 Haatzmaut.

Argentijns:

• El Gaucho, 120 Yefe Nov Str.

Chinees:

• Yan Yan (ok Vietnamese keuken), 28 Jaffa Road.

• Chin Lung, 126 Hanassi Ave.

• Nof Chinese (in het Nof Hotel), 101 Hanassi Ave.

Toeristeninformatiekantoren

•, 48 Ben Gurion Avenue-German Colony-, tel. 04-8535606.

• Verder zijn er toeristeninformatiekantoren in het centrale busstation, de haven en het stadhuis.

10 prachtige bestemmingen in Haifa en Israël