De noordelijke kustvlakte

Swipe

Montfort

Kruisvaardersburcht Montfort

Op een afstand van 14 km ten oosten van Nahariya ligt de kruisvaardersburcht Montfort. Een bezoek aan het fort is niet eenvoudig: u rijdt naar het Goren Natural Forest en parkeert op de Montfort picknickplaats. Vanaf deze plek heeft u een goed zicht op de kruisvaardersburcht die onder u ligt. Via een goed aangegeven pad, dat eerst omlaag voert naar een rivierbedding en vervolgens omhoog gaat naar de burcht, kunt u Monfort te voet binnen een uur bereiken. Een ander 3 km lang wandelpad naar de burcht heeft zijn beginpunt bij het dorp Elon. De kruisvaardersburcht diende ter verdediging van de rondom liggende landbouwgronden die de stad Akko van voedsel moesten voorzien.

De burcht werd in de 12e eeuw gebouwd onder leiding van de Franse graaf Joscelin de Courtenay, maar werd in 1187 verwoest door de oprukkende troepen van sultan Saladin. Hij wist eigenlijk niet goed wat hij met de afgelegen burcht moest beginnen en dus besloot hij het kasteel te verkopen aan de Duitse Teutoonse ridderorde van Maria. Zij plaatsten hun archieven in het kasteel en versterkten het aanzienlijk. Daarom slaagde het leger van de mammelukken er in 1266 niet in om het kasteel te veroveren. Vijf jaar later waagden zij een nieuwe poging die maar moeizaam tot het gewenste resultaat leidde. Pas nadat de Duitse ridders een vrije aftocht was beloofd met medeneming van hun archieven konden de mammelukken het kasteel innemen. Zij verlieten echter snel de zeer perifeer gelegen burcht en in een mum van tijd nam het struikgewas bezit van de plaats.

In 1926 bezocht een archeologisch team van het Metropolitan Museum New York de kruisvaardersburcht. Tot hun verbazing bleek het kasteel nog in goede staat te verkeren; door zijn eenzame ligging had niemand de behoefte gehad om de ruïnes als steengroeve te gebruiken, zoals met zoveel andere kruisvaardersburchten was gebeurd. Vooral de hoofdpoort van het kasteel staat nog fier overeind. Vanaf de kasteeltoren heeft u een prachtig uitzicht op de omliggende beboste heuvels. Buiten de kasteelmuren kunt u de resten vinden van de watermolen van de Duitse ridders.

Rondreizen

Groepsrondreis Israël

Maak kennis met het Heilige Land Israël tijdens deze complete rondreis. De reis brengt je in twaalf dagen langs indrukwekkende historische plekken...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Montfort en Israël