De noordelijke kustvlakte

Swipe

Nahal Mearot

Nahal Mearot Nature Reserve

Langs de oude weg tussen Tel Aviv en Haifa (nr. 4), ten noorden van Nahsholim, kunt u de grotten van het Nahal Mearot Nature Reserve (geopend: zondag t/m donderdag van 8.00 tot 16.00 uur, vrijdag van 8.00 tot 13.00 uur) zien liggen in de westelijke flank van het Carmelgebergte. De karstgrotten zijn reeds lang geleden in het kalk- en het dolomietgesteente ontstaan.
Reeds 200.000 jaar geleden waren de grotten bewoond en dat bleven zij tot enkele duizenden jaren geleden. De homo erectus, de Neanderthaler en de homo sapiëns volgden elkaar als bewoners op. In de grotten werden resten gevonden van mensen die hier 200.00 jaar geleden leefden. Bovendien ontdekte men fossiele skeletdelen van olifanten, neushoorns en een 60.000 jaar geleden overleden ezel.

Wandelpad langs de grotten

De Tannurgrot, de Taburgrot, de Gamalgrot en de Nahalgrot zijn door middel van een wandelpad met elkaar verbonden. In de 70 m lange Nahalgrot vertelt men de geschiedenis van de grotten aan de hand van een film over de Neanderthalers en audiovisuele hulpmiddelen. De verschillende op elkaar liggende bodemlagen in de Taburgrot tonen de bewoningsgeschiedenis van de grotten.

Het rif vam Nahal Mearot

Bijzonder is het uitstekende rif dat is opgebouwd uit fossielen; een wandelpad verbindt de grotten met het rif (wandeltijd: 2 uur).

Wandelroutes

Voorts zijn er wandelpaden uitgezet naar onder andere het druzendorp Dalyat El-Carmel en de moshav Kerem Maharal, naar Mitzpe Ofer (groene route) en langs de rivierbedding van de rivier Nahal Mearot naar een uitzichtspunt (blauwe route). Voor het bewandelen van de interessante geologische route moet u van tevoren toestemming vragen: het wandelpad loopt namelijk deels door een militair oefengebied.

10 prachtige bestemmingen in Nahal Mearot en Israël