De noordelijke kustvlakte

Swipe

Nahariya

Op een afstand van 10 km ten noorden van Akko ligt de badplaats Nahariya (50.000 inwoners). Het is de meest noordelijk gelegen kuststad van Israel. De stad is ontstaan uit een landbouwnederzetting aan de monding van de rivier de Gaaton. Een riviermonding vertaalt men met het woord ‘nahar’, vandaar dat men de stad Nahariya noemt. De stad werd in 1934 gesticht door Duitse joden. De stad kwam in het verleden enige malen negatief in de publiciteit toen Hezbollah vanuit Libanon honderden katjoesja raketten afschoot op de stad.

Sderot Hagaatonstraat

De laatste kilometer van de bedding van de rivier de Gaaton is gekanaliseerd en loopt kaarsrecht door het centrum van de stad. Langs de twee zijden van dit deel van de rivier loopt de hoofdstraat van de stad, de Sderot Hagaatonstraat. Over deze met eucalyptusbomen omzoomde straat rijden beschilderde paardentaxi’s die de badgasten naar het brede zandstrand vervoeren.

Nahariya museum

Aan de noordkant van de hoofdstraat staat het stadhuis met binnen zijn muren het Nahariya museum. In dit museum kunt u moderne schilderkunst en bodemvondsten bewonderen.

Zandstrand

Ten noorden van de monding van de rivier ligt een kade die voor 1948 gebruikt werd om de toen geïsoleerd liggende stad per boot te bevoorraden. Voorts kunt u op het aantrekkelijke zandstrand gebruik maken van een groot zoutwaterzwembad, dat slechts door een strandwal van de zee is gescheiden.

Van juni tot en met augustus treden er op de promenade iedere woensdag- en zaterdagavond om 21.00 uur volksdansgroepen op; in het voor- en najaar treden zijn alleen op de zaterdagavond op.


Ascherat Yam

Op een strandheuvel liggen de resten van een 15e-eeuwse Kanaänitische tempel voor de godin van de vruchtbaarheid en de zee, Ascherat Yam. Hier werden veel cultusvoorwerpen gevonden die een plaats kregen in het Israëlmuseum te Jeruzalem.

10 prachtige bestemmingen in Nahariya en Israël