De noordelijke kustvlakte

Swipe

Nahsholim

De kibboets Nahsholim (500 leden) ligt naast de moshav Dor aan hetzelfde fraaie zandstrand Hof Dor (Tantura); vlak bij de resten van de vroegere havenstad Dor, de oude hoofdstad van de Carmelkust. Vanuit de haven van Dor verliet het leger van Napoleon in 1799 het Heilige Land. De vroegste bodemvondsten dateren uit 1500 v. Chr. De Foeniciërs wonnen hier purperkleurstof uit slakken die zij op het strand vonden. Ten tijde van koning Salomo was de stad een belangrijke handelshaven; in de Turkse tijd werden hier de in de Sjaronvlakte gekweekte meloenen verscheept. Sinds 1980 worden er opgravingen verricht in Tel Dor onder leiding van prof. E. Stern van de Hebreeuwse universiteit. In 1996 vond men enkele kilo’s zilver die de Foeniciërs zo’n 3000 jaar geleden, voor dat men het gebruik van munten kende, als ruilmiddel gebruikten. Verder legde men gebouwen uit de Perzische periode en de Romeinse periode bloot.

Hamizgaga-museum

Veel van de bodemvondsten, waaronder juwelen en olielampen, worden tentoongesteld in het Hamizgaga-museum (geopend: zondag t/m donderdag van 8.30 tot 15.00 uur, vrijdag van 8.30 tot 14.00 uur, zaterdag en feestdagen van 10.30 tot 15.00 uur).

Het museum is gevestigd in een opmerkelijk stenen gebouw. In 1891 opende baron Edmond Rothschild in dit gebouw een glasfabriek ten behoeve van de wijnfabriek in Zichron Yaacov. Helaas was de kwaliteit van het geproduceerde glas niet voldoende en de fabriek moest in 1896 de glasproduktie staken. Tachtig jaar later nam de Nederlander Kurt Raveh het initiatief om in deze voormalige glasfabriek een museum te vestigen. De diepzeeduiker Kurt Raveh en leden van de kibboets Nahsholim ontdekten voor de kust tientallen scheepswrakken uit lang vervlogen tijden. De vondsten uit deze wrakken worden ook in dit museum tentoongesteld. Een film vertelt de ontstaansgeschiedenis van dit bezienswaardige museum.

Nahsholim Conrad Archeological Diving Center

Veel van de duikexpedities worden georganiseerd door het Nahsholim Conrad Archeological Diving Center; het centrum organiseert ook duikcursussen en archeologische onderwatersafaries.

Kibboetshotel Nahsholim Sea Side Resort

Een belangrijk deel van de inkomsten van de kibboets vloeit voort uit de exploitatie van het goede kibboetshotel (Nahsholim Sea Side Resort).

Rondreizen

Groepsrondreis Israël

Maak kennis met het Heilige Land Israël tijdens deze complete rondreis. De reis brengt je in twaalf dagen langs indrukwekkende historische plekken...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Nahsholim en Israël