De noordelijke kustvlakte

Swipe

Netanya

Badplaats Netanya

Het warme water van de Middellandse Zee en het 11,5 km lange zandstrand vormen tezamen een ideale combinatie voor vakantiegangers. Hotels, restaurants, discotheken, nachtclubs en winkelcentra bepalen het straatbeeld en als dit datgene is wat u op uw vakantie zoekt dan is Netanya uw ideale vakantieplaats. U moet er tijdens het zwemmen in zee wel rekening mee houden dat de stroming voor de kust soms sterk en gevaarlijk kan zijn.

Een voordeel van een verblijf in deze badplaats is dat veel bezienswaardigheden gemakkelijk bereikbaar zijn: een rit naar Tel Aviv duurt 30 min., een rit naar Jeruzalem 90 min. en een rit naar Haifa duurt ongeveer een uur. Voorts liggen onder andere Caesarea, Zichron Yaacov en het vogelreservaat Maagan Michael in de omgeving van de badplaats.

Netanya werd in 1928 gesticht in de Sjaronvlakte door pioniers uit Petah Tiqwa. Zij noemden het naar Nathal Strauss, een Amerikaanse filantroop. In de stad wonen relatief gezien veel Franstaligen. Bovendien schiet de nieuwbouw de grond uit ten behoeve van de grote stroom Russische immigranten. Het kosmopolitische karakter van de stad (180.000 inwoners) wordt benadrukt door de vele festiviteiten die hier plaatsvinden.

Onafhankelijkheidsplein (Kikar Ha Atzmaut)

Gedurende het hele jaar vinden op het Onafhankelijkheidsplein (Kikar Ha Atzmaut) festiviteiten en openluchtvoorstellingen plaats. In juli en augustus zijn er iedere avond activiteiten op dit plein: zondag disco; maandag folklore en dans; dinsdag goochelaars, poppenkast, clowns en een concert; woensdag gemeenschappelijk dansen; donderdag gemeenschappelijk zingen; zaterdag volksdansen. Aan het plein grenst het toeristeninformatiekantoor. De Herzlstraat ofwel de hoofdstraat van Netanya mondt eveneens uit op dit plein.

Diamantslijpers

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er veel diamantslijpers vanuit Antwerpen naar Netanya gekomen. Nu ongeveer zestig jaar later is Netanya het centrum van de Israëlische diamantindustrie. Veel van deze slijperijen kunt u in het zuidelijk deel van de stad vinden, vooral in en rond de Rehov Yahalomstraat. Het National Diamond Centre heeft een vestiging op de Herzlstraat nr. 90. Zij verzorgen gratis rondritten in de hoop dat u bij hen een diamant koopt (wat u uiteraard niet verplicht bent). Een andere bekende slijperij is het Fubar Diamond Center (1 Usishkin Str.).

Blindenbibliotheek en het Museum van het joodse legioen

Voorts kunt u een bezoek brengen aan de Blindenbibliotheek (inclusief museum; adres: 73 Rabbi Kookstraat) en het Museum van het joodse legioen, dat is opgedragen aan het joodse legioen dat in de Eerste Wereldoorlog aan de zijde van het Britse leger meevocht.

Praktische Informatie

Banken Netanya 

•, Bank Hapoalim, 11 K. Haatzmaut, tel. 09-8602020.

•, Israel Discount Bank, 6 Smilansky, tel. 09-8334746.

•, Er zijn in Tel Aviv op veel plaatsen geldautomaten (ATM).

Busvervoer Netanya 

Informatie: Egged Stations, Central Station, tel. 09-8337052.

Internetcafe's Netanya

•, Webcoffee, 7 Sha'ar Hagail. Postkantoor 59 Herzl Str., tel. 09-8621577.

Restaurant Netanya 

Argentijns:

• El Gaucho, Carmel Hotel.

Toeristeninformatiekantoor Netanya 

Haatzmaut Square, tel. 09-8827286; fax 09-8841348.

10 prachtige bestemmingen in Netanya en Israël