De noordelijke kustvlakte

Swipe

Rosh Hanikra

Op een afstand van 10 km ten noorden van Akko, tegen de grens met Libanon, ligt sinds 1949 de kibboets Kfar Rosh Hanikra.

Trappen van Tyrus (Sul am Tsor)

De witte kalkrotsen (krijtrotsen) die de grens met het water vormen worden de ‘Trappen van Tyrus’ (Sul am Tsor) genoemd. Een 15 minuten durende licht-en-geluid show informeert u over de geschiedenis van de grotten.

Grottencomplex Rosh Hanikra 

Op een afstand van 30 m van de met hekken afgesloten grenspost kunt u met een kabelbaan 70 meter afdalen naar een grottencomplex aan de voet van de kalkrotsen (geopend: ’s winters van 8.30 tot 16.00 uur, ’s zomers van 8.30 tot 18.00 uur). De grotten staan bekend als de Rosh Hanikra en danken hun bestaan aan de eroderende kracht van de aanstormende golven. Een bezoek duurt ongeveer 1,5 uur; u kunt ongeveer 200 m diep de grotten in via een uitgezette route. Een afgesloten tunnel markeert de plek waar eens de oude spoorweg liep die Israël met Libanon verbond. De trein die over dit spoor reed had zijn beginpunt in de Egyptische stad Cairo en reed vervolgens via Tel Aviv en Haifa naar de Libanese stad Beiroet. Hier sloot deze trein aan op de beroemde Orient Express. Met een autotrein kunt u een 40 minuten durende rit maken langs een deel van de route die de oorspronkelijke trein reed. Het treintje rijdt van Rosh Hanikra naar Ahziv en weer terug. De grenspost wordt voornamelijk gebruikt door VN-militairen. Bij het vertrekpunt van de kabellift heeft men een cafetaria en een restaurant geopend. Wandelaars kunnen genieten van een wandelpad dat men langs en over de rotsen heeft aangelegd.

10 prachtige bestemmingen in Rosh Hanikra en Israël