De noordelijke kustvlakte

Swipe

Zichron Yaacov

Op een afstand van 6 km ten oosten van Dor en 33 km ten zuiden van Haifa ligt het wijnstadje Zichron Yaacov (18.500 inwoners), gelegen op een beboste en 170 m hoge uitloper van het Carmelgebergte en in 1882 gesticht door joodse immigranten uit Roemenie. De aantrekkelijk tussen wijngaarden gelegen nederzetting werd in 1882 gesticht door Roemeense immigranten.
Het centrum van het stadje ademt nog de sfeer van een ver verleden, met name aan de Derech HaYayin, de weg van de wijn, kunt u vele gebouwen vinden uit de begintijd van dit stadje. Langs deze weg vindt u veel restaurants en andere winkels.

Vanaf de rand van het dorp heeft u een fraai zicht op de Sjaronvlakte en de Middellandse Zee.

De familie Aaronson en NILI

Onder de Roemeense immigranten was de familie Aaronson. Het leven was hard en alleen dankzij de steun van baron Edmond de Rothschild konden de dorpelingen overleven. Aaron Aaronson vertrok op kosten van de baron naar Europa om te studeren; toen hij terugkeerde werd hij internationaal bekend door de ontdekking van een wilde tarwesoort. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak werd het huis van de familie Aaronson in Zichron Yaacov de thuisbasis van NILI, een spionnennetwerk opgezet door de broers Aaron en Alexander Aaronson en hun zusje Sara. Zij hielpen het Britse leger in Egypte aan geheime informatie over de Turken en de Duitsers, in ruil voor wapens en hulp voor de toekomstige bevrijding van hun land. In het begin waren hun spionageactiviteiten zeer succesvol; zo slaagden zij er in om in het hoofdkwartier van de Turken te infiltreren. Voorts leidden zij Britse schepen via lichtsignalen naar geheime landingsplaatsen.

Helaas werden Sara, haar vader en andere leden van NILI gearresteerd. Sara nam alle schuld op zich. Uitdagend riep ze tegen de Turken: ‘Jullie zijn te laat! Jullie kunnen niet meer gered worden. Jullie hebben mij voor niets gemarteld, want ik heb mijn volk gered. Mijn vloek zal jullie tot in komende generaties blijven achtervolgen.’

Na een dag van keiharde ondervragingen en martelingen vroeg zij toestemming om een bad te nemen en nieuwe kleren uit te zoeken. Toen haar ondervragers buiten stonden pakte ze uit een verborgen schuilplaats een geweer en pleegde in de badkamer zelfmoord. Vier lange dagen later stierf zij aan haar verwondingen. Haar broer Aaron stierf in 1919. Het vliegtuig dat hem naar de vredesconferentie in Parijs zou brengen stortte onderweg neer. Alexander diende tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Britse inlichtingendienst; hij stierf in 1948.

Bet Aharonson Museum

Het huis van de familie Aaronson (Bet Aharonson Museum; geopend: zondag t/m donderdag van 9.00 tot 16.00 uur, vrijdag 9.00 tot 12.00 uur; adres: 40 Hameyasdim) is zeer bezienswaardig; het ademt de sfeer van een ver verleden. Een film behandelt de geschiedenis van NILI; de film duurt 15 minuten en kan in het Ivriet en in het Engels vertoond worden. De verhalen over de familie worden door de vele tentoongestelde persoonlijke bezittingen weer levend voor de bezoeker. Het lijkt of de dramatische gebeurtenissen in het huis net gebeurd zijn: in de badkamer hangen de kleren van Sara nog aan dezelfde haak waar zij ze zeventig jaar geleden op die bewuste oktoberdag achterliet!

Farmersyard

Vlak bij het huis van de familie Aaronson staat het oudste huis van de nederzetting. In deze boerderij, die bekend staat als de farmersyard, is alles bij het oude gelaten. De schilderachtige bewoners houden kippen en geiten, maken geitekaas, honing en olijfolie en verbouwen druiven. De boerderij is door de familie Rothschild gebouwd en is ook van binnen bezienswaardig.

Tut Neyar papierfabriek

Aan dezelfde straat maakt men in de Tut Neyar papierfabriek papier met de hand. Timna en Izhar Neumann leerden het vak in Japan en openden hun familie-onderneming in 1986.

Synagoge Ohel Yaacov

Voorts kunt u in de omgeving van het huis van de familie Aaronson de Synagoge Ohel Yaacov bezoeken. Het heiligdom werd in 1886 gebouwd ter ere van Jacob Rothschild, de vader van de baron.

Wijnkelders 

Het dorp is vooral beroemd om de heerlijke wijn die men hier fabriceert. De wijnkelders openden hun deuren met financiële steun van baron Edmond Rothschild. Sindsdien gingen de zaken voorspoedig en is de Carmelwijn uitgegroeid tot de meest verkochte wijnsoort in Israël. Bijna alle boeren in Zichron Yaacov verbouwen druiven ten behoeve van de drie wijnkelders.

Carmel Mizrahi Winery

De Carmel Mizrahi Winery verzorgt van zondag t/m vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur rondleidingen door de wijnfabriek. Na de rondleiding krijgt u ruimschoots de gelegenheid om alle wijnsoorten te proeven.

Tishbi Winery

Verder kunt u een bezoek brengen aan de Tishbi Winery gesticht en vernoemd naar Jonathan Tishbi.

Baron Whine Cellar

De kleinste wijnfabriek in het dorp is de Baron Whine Cellar; hun witte wijn is van hoge kwaliteit.

De wijnfeesten zijn na de oogst in oktober.

Hotel Beit Daniel (Bed & Breakfast)

Aan het einde van de Hebroshimstraat staat een herberg die frequent bezocht wordt door artiesten, schrijvers en musici. Het kleine Hotel Beit Daniel (Bed & Breakfast) ligt in een fraaie en zeer rustgevende omgeving.

Regelmatig worden er door gasten concerten gegeven. Het hotel (resthouse) is gevestigd in het huis van de familie van Daniel Friedlander, een geniaal pianist en perfectionist die in 1936 op 18-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.

First Alya Museum

Bovendien kunt in in Zichron Yaacov een bezoek brengen aan het First Alya Museum, vernoemd naar de 1ste alya vanaf circa 1880. Baron Edmond Benjamin Rothschild was één van degenen die toen voet aan wal zette in het Beloofde land. Vandaar dat het museum is gevestigd in het vroegere administratiekantoor van de baron.

Rondreizen

Groepsrondreis Israël

Maak kennis met het Heilige Land Israël tijdens deze complete rondreis. De reis brengt je in twaalf dagen langs indrukwekkende historische plekken...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zichron Yaacov en Israël