De noordwestkust

Swipe

Negombo

Het kanaal loopt door een deel van Negombo, een schilderachtige vissersplaats (35 km ten noorden van Colombo) met kleurrijke markten en schitterende stranden. Het vissersdorp strekt zich uit tussen een grote lagune en de oceaan. Al in de 8ste en de 9de eeuw gebruikten de Arabieren de stad als uitvoerhaven voor hun specerijen. In de koloniale tijd was Negombo een centrum van kaneelhandel. De Portugezen versterkten de plaats om het kaneelland te beschermen tegen aanvallers en bekeerden veel inwoners tot het katholicisme. Nadat de Hollanders de Portugezen in 1640 hadden verjaagd, bouwden ze er in 1678 een fort en richtten er tevens een gereformeerde kerk op. Het door de Hollanders meegebrachte protestantisme heeft weinig blijvende invloed gehad.

Tegenwoordig vormen visserij en daarmee verwante activiteiten de belangrijkste bron van inkomsten. Voorts vinden veel inwoners werk in het toerisme. Opk Negombo kent zijn huisvestingsproblemen. Veel leden van de Karawakaste en andere vissers wonen in krotachtige huisjes, met name op de eilanden in de nabijgelegen lagune. Een van de dichtstbevolkte wijken van Negombo is Munnakare. Op dit eiland wonen naar schatting 9000 mensen dicht op elkaar. Als u Negombo binnenrijdt, ziet u meteen het fort liggen, met een ronde toegang in de oude wallen en met een open klokkentorentje er bovenuit. Er vlakbij staat de Hollandse kerk uit 1680 op een groene heuvel; zij heeft gotische vensters, witte muren, een rood dak en een open klokkentorentje met een kruis. Tot op heden zijn de meeste bewoners van Negombo (64% van de bevolking) de katholieke Kerk trouw gebleven. Er staan nu drie kerken; voor de boeddhisten is er de Angurukaramulla-tempel met beelden van olifanten op het dak; voor de moslims is er een moskee die een groenwitte gevel heeft. In de lange hoofdstraat staat de oude vishal en bevinden zich veel winkeltjes. Er rijden typische ossenkarren met een huif van gevlochten palmtakken. Het internationale toerisme maakt zich steeds meer meester van de prachtige zandstranden van Negombo. Er zijn restaurants langs het strand, die heerlijke visschotels (vooral met schaaldieren) serveren. Er zijn moderne hotels, motels, guesthouses en resthouses.

De vissers van Negombo

De kokospalmen langs het zanstrand van Negombo buigen hun kruinen naar de oceaan. Op het strand staan honderden vissershuisjes van palmbladeren en boven de saffierblauwe oceaan vleigen zilveren meeuwen. De vriendelijke vissers trekken er op uit met hun platte schuiten of catamarans, of met hun uitleggers (oruva's of outriggers). Deze laatste zijn lange, zeer smalle houten bootjes met een wat opopende voor- en achtersteven en een hoog zeil; ze zijn door horizontale palen verbonden met een stevige drijver die de boot vast op het water doet liggen. De drijver is gemaakt van de stam van een mangoboom, ter wijl de smalle boot uit de stam van een jakboom is gehouwen. De vissers van Negombo zitten op de rand van de boot, omdat de romp gebruikt wordt voor het opslaan van de vissen tijdens de vangst. Als u in Negombo een tochtje met een uitlegger wilt maken, kunt u een dergelijke boot met bemanning huren. Het handigst is als u dit via de receptie van uw hotel doet.

De Maduwa-lagune is rijk aan krabben, kreeften en garnalen. Het is mogelijk om een boottocht te maken langs de magrovebossen die de lagune omsluiten. De meeste hotels en guesthouses kunnen dergelijke boottochten voor u regelen. De uitleggers en de boten met buitenboordmotor gaan 's nachts rond 1 uur op visvangst. Na thuiskomst, 's morgens rond 10 uur, trekken ze hun boten op het strand van Negombo en stallen er de oogst van de zee uit. Vrouwen brengen de vis in manden op hun hoofd naar de vismarkt in het dorp.

De grotere vissersboten vertrekken dagelijks om ongeveer 14 uur uit de haven van Negombo en keren de volgende morgen rond 5 uur terug. De circa vijftig trawlers die Negombo als thuishaven hebben blijven 10 dagen op volle zee. Veel vissers verkopen hun vangst op de ochtendmarkt van Negombo die iedere woensdag en zondag van 6 tot circa 12 uur in bedrijf is. De wekelijkse zaterdagavondmarkt wordt gehoduen tussen 18 en 21 uur.

10 prachtige bestemmingen in Negombo en Sri Lanka