De omgeving van Helsinki

Swipe

Espoo

Espoo, met 241.000 inwoners op papier de tweede stad van Finland, is in feite een voorstad van Helsinki, waar het grootste deel van Espoo's inwoners werkt. Espoo verwierf internationale bekendheid met zijn moderne architectuur van de tuinstad Tapiola, die in 1950 werd aangelegd door enkele bekende Finse architecten. De beroemde architect Alvar Aalto ontwierp er een tiental gebouwen, waaronder de campus en bibliotheek van de Otaniemi Universiteit. Espoo huisvest tegenwoordig het hoofdkantoor van Nokia.

Voor kunstliefhebbers interessant is het in 2002 geopende WeeGee tentoonstellingsgebouw in het centrum van Espoo, een modern cultuurcentrum met museumwinkel, een restaurant en vijf musea (moderne kunst, stadsmuseum, Fins speelgoedmuseum, klokkenmuseum, verre culturen). Een van die musea, het EMMA (Espoo Museum of Modern Art), bezit een mooie en snelgroeiende collectie kunst uit de 20e en 21e eeuw.

Gallën-Kallela Museum

Veel bezoekers trekt ook het Gallën-Kallela Museum tussen Espoo en Helsinki. Het karakteristieke Art-Nouveau atelier-kasteeltje van de Finse schilder Akseli Gallën-Kallela (1865-1931) is door de kunstenaar zelf ontworpen en huisvest een permanente tentoonstelling van zijn werk.

Andere bezienswaardigheden zijn het Espoo Automuseum en het buiten Espoo gelegen Hvitträsk (in Luoma, langs weg 50), het in nationaal-romantische stijl gebouwde gemeenschappelijke atelier van de architecten Eliel Saarinen, Armas Lindgren en Herman Gesellius. Dit kunstzinnige complex van hout en steen werd in 1903 gebouwd en is opengesteld voor bezoekers.

10 prachtige bestemmingen in Espoo en Finland