De omgeving van Helsinki

Swipe

Järvenpää en het Tuusulanjärvi

Järvenpää is een forensenstadje met 37.000 inwoners, een half uur rijden boven Helsinki. Het stadje ligt aan de noordpunt van het prachtige Tuusulameer, waar ongeveer 100 jaar geleden diverse kunstenaars uit de gouden eeuw van de Finse kunst zich vestigden. Er ontstond een hechte kunstenaarsgemeenschap rond de bekende Finse schrijver Juhani Aho, zijn vrouw, schilderes Venny Soldan-Brofeldt, schilders Eero Järnefelt en Pekka Halonen, en natuurlijk componist Jean Sibelius. De oeverweg langs het meer tussen Järvenpää en Tuusula is nu beschermd als 'museumweg', als een monument voor de kunstenaarsgemeenschap en vanwege het schilderachtige boerenlandschap. Onderweg kunt u voormalige huizen en ateliers bezoeken van Finlands beroemdste kunstenaars. Ondanks dat het er vrij toeristisch is zijn de verschillende gebouwen een bezoek meer dan waard.

Aleksis Kiven Kuolinmöki

Als eerste bezienswaardigheid langs het Tuusulameer passeert u Aleksis Kiven Kuolinmöki. In een kleine blokhut stierf op 31 december 1872 de Finse nationale schrijver Aleksis Kivi, die bekend werd met zijn boek 'de zeven broeders'. Een eindje verder, voorbij een café-restaurant, ligt rechts de blauwe villa Syväranta met het Lottamuseum, over de Finse vrouwenorganisatie die hun strijdende mannen ondersteunde tijdens de oorlog.

Halosenniemi

Dan ziet u links van de weg een informatiegebouwtje en erachter op een schiereiland de atelierwoning Halosenniemi van de schilder Pekka Halonen (1865-1933), wiens werken u onderweg in Finland in diverse musea kunt bewonderen. De schilder liet hier in 1902 zijn woning en atelier bouwen, een traditionele blokhut van grote boomstammen in romantische stijl. Het huis is nu een museum en toont grafiek en een groot aantal schilderijen van Pekka Halonen.

Villa Ainola

Voorbij het eind van de museumweg ligt langs de hoofdweg Villa Ainola, het huis waar componist Jean Sibelius het grootste deel van zijn leven woonde. Sibelius liet er in 1907 zijn houten villa Ainola bouwen 'ver genoeg van de verleidingen van Helsinki', om er in alle rust te kunnen componeren. Het huis vernoemde Sibelius naar zijn vrouw, en werd door architect en vriend Lars Sonck gebouwd van grote boomstammen uit Midden-Finland. Sibelius woonde hier meer dan 50 jaar met zijn gezin en componeerde er een aantal van zijn meesterwerken. Tegenwoordig is het huis opengesteld als museum, nog geheel zo gelaten als het was voor de dood van de componist op 20 september 1957. De woonkamer, salon, slaapkamer, bibliotheek en keuken zijn te bezichtigen en in de tuin liggen Sibelius en zijn vrouw begraven.

Tegenover Ainola staat de lichtgele Villa Ahola, de vroegere woning van schrijver Juhani Aho en zijn vrouw, schilderes Venny Sol-dan-Brofeldt. Zij bouwden dit huis in 1897, waarna het al snel het hart werd van de kunstenaarsgemeenschap rond het Tuusulameer. Ahola is sinds 1997 opengesteld voor publiek. In het huis zijn boeken, manuscripten en vertaalde werken van de schrijver tentoongesteld, en schilderijen van zijn vrouw.

Forensenstadje Järvenpää

Vanaf Ahola rijdt u naar het centrum van Järvenpää, het forensenstadje aan de noordpunt van het Tuusulameer, dat cultuur hoog in haar vaandel heeft staan. De grote concertzaal van de Järvenpää Hall is een van de belangrijkste van Finland, en in het stadje worden 's zomers diverse muziekfestivals gehouden. Na het bezoeken van de kunstenaarshuizen langs het meer kunt u in Järvenpää uw kunsttrip voltooien met een bezoek aan het Art Museum aan de Kirjastokatu 8, waar een overzicht wordt gegeven van enkele belangrijke schilders van de Finse Gouden Eeuw, zoals Eero Järnefelt en Venny Soldan-Brofeldt.

Voor de terugweg kunt u de weg nemen langs de westkant van het meer naar Tuusula. Twee kilometer buiten Järvenpää zijn enkele zwemstrandjes en ligt Villa Kokkonen, het moderne huis van componist Joonas Kokkonen, een van de weinige privéhuizen die door de beroemde architect Alvar Aalto zijn ontworpen. Het huis en de studio werden in 1969 gebouwd en ontworpen rond de grote piano van de componist. Over een rustige weg kunt u verder rijden naar Tuusula, en van daaruit over de snelweg in een half uur terug naar Helsinki.

10 prachtige bestemmingen in Järvenpää en het Tuusulanjärvi en Finland