De omgeving van Sofia

Swipe

Aleko

Aleko is vooral een wintersportplaatsje maar het is er ook in voor- en najaar aangenaam vertoeven. Nu is wintersport alleen mogelijk gedurende de winter (en die kan op de hogergelegen hellingen best vijf of zes maanden duren), maar daar heeft men in Aleko rekening mee gehouden. In de maanden dat de bergen groen zijn is het een ideaal gebied voor wandelaars. Het dorp is aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw ontstaan.

De schrijver Aleko Konstantinov (1863-1897) leidde aan het einde van de 19e eeuw groepen wandelaars met idealisme voor alles wat met natuur te maken had, langs de flanken van de bergen. De belangstelling daarvoor was zo groot dat hij op een keer meer dan 300 mensen, in hoofdzaak vooraanstaande Bulgaren, tegelijkertijd naar de 2290 meter hoge Cerni Vrâh leidde. Onder hen was Ivan Vazov, Bulgarije’s grootste schrijver.

Met elkaar gaven ze de aanzet tot de stichting van Aleko, maar deze tocht wordt vooral gezien als het begin van het alpinisme in Bulgarije. Vanuit Dragalevtsi kunt u ook met een stoeltjeslift naar Aleko.

10 prachtige bestemmingen in Aleko en Bulgarije