De omgeving van Sofia

Swipe

Kremikovtsi

Op zo’n 20 kilometer ten noordoosten van Sofia ligt Kremikovtsi, een klein dorpje aan de voet van het Balkangebergte.

Sv. Georgiklooster

U gaat erheen voor een bezoek aan het Sv. Georgiklooster. Het klooster ligt op een heuvel boven het dorp, te midden van sparren- en dennenbossen. De oorspronkelijke kerk die bij het klooster behoorde dateerde uit de 16e eeuw, het huidige bouwwerk werd aan het begin van de 20e eeuw neergezet.

Bulgaren hebben iets met St. George en ook in dit klooster dat aan hem gewijd is vindt u dat, uiteraard samen met de draak, terug. Boven de ingang hangt zijn afbeelding, gezeten op een troon, zijn voeten op een voetenbankje in de vorm van een draak. In de kerk, rechts van de zeer in het oog springende afbeelding van Maria, vindt u in een nis een andere Sv. Georgi, ditmaal in een veel vaker voorkomende pose: zittend op een paard terwijl hij de draak een speer in de bek steekt.

Als u voornemens bent om het klooster te bezoeken dan zijn het weekend, de dag van Sv. Georgi (6 mei), de dag van Maria-Hemelvaart (15 augustus) of op de dag waarop de geboorte van Maria wordt herdacht (8 september) minder goede opties, het kan er dan zeer druk zijn (maar wel gezellig).

10 prachtige bestemmingen in Kremikovtsi en Bulgarije