De omgeving van Sofia

Swipe

Vitosha Nationaal Park

De voet van het Vitosha-gebergte bevindt zich op nauwelijks 7 kilometer van het centrum van Sofia. Logisch dat veel inwoners van de hoofdstad in het weekend een bezoek aan het park brengen. Het is evenmin verwonderlijk dat het openbaar vervoer in het weekend frequenter naar het massief van 17 bij 12 kilometer rijdt dan op een doordeweekse dag. Vitosha is het eerste nationale park van het Balkan schiereiland, als zodanig aangewezen op 27 oktober 1934. In 2000 werd het beschermd natuurgebied.

Zowel ‘s zomers als 's? winters is het een bestemming om niet te vergeten. In de winter in hoofdzaak om te skiën en te langlaufen, in de zomer om te genieten van de frisse berglucht en de verkoeling. De ‘zwarte top’ van Vitosha of Cerni vrâh, ligt 2290 meter boven de zeespiegel en is voor de geoefende bergwandelaar niet al te moeilijk bereikbaar, ook al is de letterlijke vertaling van Vitosha ‘hoog en steil’. De minder ervaren wandelaar zal de tocht naar de top als vermoeiend, maar zeer indrukwekkend ervaren.

De schoonheid ervan is bekend sinds de vroege oudheid. Thucydides, de Griekse geschiedschrijver die zo’n 400 jaar v.Chr. leefde, roemde de schoonheid van Vitosha reeds en een paar eeuwen later deed de Romein Plinius (de Jonge) daar nog een schepje bovenop. Er is een plaats in het gebergte die u onder geen voorwaarde mag missen: de Zlatni mostove, het beste vertaald als: gouden bruggen. U kunt deze bezienswaardigheid overigens het beste buiten het weekend bezoeken. De plaats is redelijk gemakkelijk bereikbaar (er rijdt zelfs een bus!) en dat weten de inwoners van Sofia op waarde te schatten.

In de zeer bosrijke omgeving met z’n talrijke beekjes werd vroeger naar goud gezocht. U kunt er ook kennismaken met de ‘stenen rivier’, inderdaad een rivier zonder water maar samengesteld uit rolstenen die door de loop van de eeuwen een weg naar het dal zochten als een soort steenlawine. Vanuit deze omgeving zijn vele goed aangegeven wandelingen uitgezet. Op plaatsen waar veel bezoekers komen vindt men ook allerlei neringdoenden en het is in deze omgeving dan ook niet moeilijk om aan een versnapering te komen. U kunt vanaf deze plaats in ongeveer twee uur de top Cerni vrâh bereiken. Onderweg kunt u nog wat rusten in een tweetal (niet geëxploiteerde) berghutten, de Kumata hut en de Konyarnika hut.

Vlak onder de top bevindt zich een schitterend gerenoveerd complex: Kopitoto. Het is bij uitstek geschikt voor mensen die wat langer op de berg willen verblijven, hoewel de standaard tamelijk hoog is en het dus niet voor elke beurs geschikt is. Het complex, met zwembad, sportaccommodatie, sauna, enzovoorts, is een plaats die veel gebruikt wordt voor zakenbijeenkomsten, internationale conferenties, workshops en seminars. Het terras, gelegen op een hoogte van 1325 meter biedt een schitterend uitzicht over de hoofdstad.

10 prachtige bestemmingen in Vitosha Nationaal Park en Bulgarije