De oostkust

Swipe

Trincomalee

Trincomalee ligt aan de monding van de Mahaweli Ganga en heeft een grote natuurlijke haven. In de glorietijd van de zeilschepen was het één van de voornaamste Aziatische havens. Deze voormalige basis van de Engelse vloot doet ook tegenwoordig dienst als oorlogshaven. Trincomalee is een zeer oude stad. Volgens de overlevering heeft het een rol gespeeld in het epos Ramayana. De demonenkoning Rawana, die Sita ontvoerde, werd hier in de buurt begraven. De stad is in handen geweest van achtereenvolgens Portugezen, Hollanders, Fransen en Engelsen.

Bij de stad liggen beschutte zandstranden waar u fraaie schelpen kunt vinden. De zee biedt goede mogelijkheden voor visserij en onderwatersport. Duikers worden aangetrokken door de resten van een oude hindoetempel op de zeebodem, waar vissen rondzwemmen tussen gebeeldhouwde zuilen en olifantskoppen. U kunt snorkelen bij de rotsen in de Dutch Bay. Uitbundig gekleurde vissen zwemmen hier rond in het kristalheldere water. In deze baai zetten in 1639 de eerste Hollanders voet aan wal op de oostkust. Het Hollandse Fort Frederick uit 1676 is goed bewaard gebleven. Het was van oorsprong een Portugees fort, dat later door de Hollanders versterkt werd. In 1803 kreeg het de naam van de Engelse gouverneur Frederick North.

Het Dutch Point en het koraalstenen Fort Oostenburg (Ostenberg Point) herinneren eveneens aan de Hollandse tijd. Honderd meter van de ingang van het fort staat het Wellington House. In dit Pand met zijn uitgesproken Engelse karakter verbleef de hertog van Wellington, de latere held van Waterloo, na zijn campagne in India. Hier werd hij geveld door een malaria-aanval die hem echter het leven redde. Want het schip, dat zonder hem uitvoer richting Egypte, verging rnet man en muis in de Golf van Aden. In het noordoosten van het eiland worden woeste gronden door boeren gecultiveerd. Voor het Hollandse Admiralty House (zetel van de admiraliteit) staat een grote Indische vijgenboom (banyamboom), een soort 'waringin', waarvan de takken schaduw kunnen bieden aan duizend mensen tegelijk.

10 prachtige bestemmingen in Trincomalee en Sri Lanka