De Oostkust

Swipe

Artà

Artà is een gezellig stadje met nauwe straten, trappen, pleinen en eeuwenoude herenhuizen. De lange geschiedenis van het gebied waarin Artà ligt komt tot leven in het Museo Regional d'Artà (C. Estrella 4; geopend: ma.-vr. 10.00-12.00 uur). Het museum bezit onder meer een verzameling prehistorische voorwerpen. Voor de realistische en abstracte Mallorcaanse schilder Miquel Barceló heeft men in Artà een speciaal museum (documentatiecentrum) ingericht in het kunstcentrum Na Batlessa.

Verder is Artà bekend om zijn handwerkproducten en zijn fiestas; alle feesten hebben een religieuze oorsprong (zie 'Cultuur', paragraaf 'Feesten en festivals').

Almudainakasteel

Boven het stadje Artà steken de gerestaureerde muren uit van het moorse Almudainakasteel. 240 traptreden leiden vanaf de EsglésiaTransfiguració del Senyor langs veertien kruiswegstaties naar het 14e-eeuwse kasteel Almudaina. De kruisweg herdenkt de lijdensweg van Jezus in Jeruzalem vanaf zijn veroordeling tot aan zijn dood. Het uitzicht vanaf de stenen trap op de oude binnenstad is indrukwekkend. Binnen de verdedigingsmuren van het moorse Almudainakasteel staat een waterput die tijdens een beleg door piraten van levensbelang was. Op de top staat de Sant Salvadorkerk. De muren van dit kruiskerkje zijn verfraaid met religieuze schilderingen; opmerkelijk is de schildering van de gewelddadige dood van Ramon Llul in Noord-Afrika. Via een marmeren trapje kunt u de kooromgang bereiken van de Sant Salvadorkerk bereiken die naar een beeld leidt van Maria met op haar schoot Jezus. Bij de kooromgang is een ruimte waarvan de muren bedekt zijn met foto's en votiefborden.

Poblado Prehistórico Ses Païsses

Geïnteresseerden in de prehistorie van het eiland kunnen een bezoek brengen aan de Talayotische nederzetting Ses Païsses (Poblado Prehistórico Ses Païsses; geopend: dgls. 9.00-13.00 uur en 14.30-18.30 uur), gelegen in de directe omgeving van het vroegere treinstation. In de Poblado Prehistórico Ses Païsses liggen de 2200 tot 2700 jaar oude fundamenten van woonhuizen en een talayot, een torenachtig gebouw met een centrale ruimte en cyclopische muren, dat wil zeggen reuzenmuren uit ruwe steenklompen. De poort in de muur heeft de tand des tijds goed doorstaan.

Cuevas del Artà

Op 7 km ten westen van Artà ligt de druipsteengrot Cuevas del Artà (Coves d'Artà; geopend: juli-sept. dgls. 10.00-19.00 uur, okt.-juni dgls. 10.00-17.00 uur). De bezienswaardige druipsteengrot ligt dicht bij het 260 m lange zandstrand van Canyamel; de vierkante wachttoren van Canyamel met zijn gotische gewelven stamt uit de 13e eeuw (Torre Fortificada de Canyamel). Het 310 m lange grottencomplex Cuevas del Artà ligt ruim 45 m hoog en biedt de bezoeker een weids uitzicht op zee. De druipsteengrot bestaat uit verscheidene reusachtige zalen met stalagmieten die tot 22 m hoogte reiken. Het schouwspel is wel vergeleken met de Hel van Dante.

Blue Sea Mediodia

Het gezellige 3-sterrenhotel Blue Sea Mediodia ligt zeer centraal in El Arenal op Mallorca. Het strand is op slechts 50 meter lopen...

v.a. 406 p.p.

Iberostar Pinos Park

Wie de Iberostar keten kent, weet dat wanneer je inéén van deze hotels verblijft, je gegarandeerd een geslaagde vakantie hebt. Waarom? Omdat...

v.a. 489 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Artà en Mallorca