De Oostkust

Swipe

Cala Ratjada

De badplaats Cala Ratjada ligt rond een vissers- en jachthaven; de vissershaven is de op Palma de Mallorca na grootste van het eiland. Vanaf de haven van Cala Ratjada loopt een weg langs de zee. Tijdens het ondergaan van de zon kunt u hier een wandeling maken met uitzicht op de baai. De vele cafés en restaurants van Cala Ratjada worden vooral door Duitse toeristen bezocht. Vanaf de rotsen laten duikers zich in het water zakken met op de achtergrond de witte vissersbootjes.

De hoofdstraat van Cala Ratjada, de Calle Eleonor Servera, wordt eveneens geflankeerd door tientallen bars, restaurants en winkels. Op de uiterste oostpunt van het schiereilandje waarop Cala Ratjada ligt wijst een vuurtoren op een 48 m hoge klif de vissers de juiste weg naar de haven van Cala Ratjada. Het is de ideale plek om een zonsopkomst mee te maken.

De tuin van Casa March in Cala Ratjada

De belangrijkste bezienswaardigheid van Cala Ratjada is de tuin van Casa March; Sa Torre Cega (Jardines Casa March; geopend: alleen op afspraak, informeer bij het toeristeninformatiekantoor of bij uw hotel). Het is een van de indrukwekkendste beeldentuinen van Europa. De beeldentuin bedekt een oppervlakte van 60.000 m2 en ligt op de helling van een heuvel achter de haven van Cala Ratjada. Het oorspronkelijke landgoed Sa Torre Cega werd in 1911 gebouwd en vernoemd naar de gelijknamige wachttoren. In het begin van de jaren zestig kocht Casa March het landgoed. Hij gaf de Engelse landschapsarchitect Russell Page de opdracht om te tuin te herscheppen in een plek waar klassieke en moderne beeldhouwwerken harmoniëren met de omringende vegetatie. Het resultaat is een wonderschone tuin met meer dan 60 beeldhouwwerken van 's werelds beroemdste beeldhouwers, onder wie de Fransman Auguste Rodin, de Zwitser Max Bill, de Spanjaard Xavier Corber, de Cubaan Agustin Cardenas, de Rus Alexander Grosman, de Argentijn Marcel Marti, de Engelsman Henri Moore en vele anderen.

De stranden van Cala Ratjada

In de omgeving van Cala Ratjada liggen bekende zandstranden, zoals Platja de Son Moll (het drukst bezochte strand), Cala Agulla (op 1,5 km ten noorden van Cala Ratjada), Cala Mesquida (4 km ten noorden van Cala Ratjada) en het Font de Sa Cala (op 3 km ten zuiden van Cala Ratjada). Bij het strand Font de Sa Cala stroomt een zoetwaterbron (font) in zee.

Het natuurgebied Cala Aguila/Cala Mesquida

Ten noorden van Cala Ratjada ligt het beschermde natuurgebied Cala Agulla/Cala Mesquida. Het gebied is 550 ha groot en kan wandelend vanuit Cala Ratjada en Cala Mesquida bereikt worden. Het gebied is deels bedekt met laag struikgewas en pijnbomen; het omvat onder meer de prachtige stranden van Cala Agulla en Cala Mesquida, de duinen van Cala Mesquida, en de bergen Atalaya de Son Jaumell (271 m) en Puig de S'Aguila (235 m). Beide bergen kunt u beklimmen (via de paden) en bieden een weids uitzicht op het natuurgebied en de achterliggende zee. Het gebied vormt de thuishaven voor een grote verscheidenheid aan vogels. Verder ontluiken er in de bodem tientallen soorten planten en bomen, waaronder niet minder dan 40 soorten orchideeën met prachtige bloemen in allerlei kleuren. 

Alle in het wild groeiend planten hebben een beschermde status: men wordt verzocht ze niet te plukken. Bovendien is het van groot belang dat u in het natuurgebied de aangelegde paden niet verlaat; op deze wijze kunt u de zeldzame planten niet vertrappen en worden de dieren niet gestoord.

Als u van dit alles wilt genieten, dan kunt u een ruim 4 km lange wandeltocht door dit gebied maken van Cala Ratjada naar Cala Mesquida (of andersom). U kunt eventueel de bus terug nemen.

10 prachtige bestemmingen in Cala Ratjada en Mallorca