De Oostkust

Swipe

Mallorca

Castell de Capdepera

Het stadje Capdepera strekt zich uit over de helling van een heuvel die bekroond wordt door het Castell de Capdepera (Castillo de Capdepera; geopend: apr.-sept. dgls. 10.00-13.00 uur en 16.00-19.00 uur, mrt. en okt. dgls 10.00-13.00 uur en 15.00-17.00 uur). Om de verspreid wonende boeren in dit gebied beter te kunnen beschermen tegen aanvallen van zeerovers, besloot koning Jaume II een vesting te bouwen die in 1386 gereedkwam. In tijden van gevaar verzamelde de bevolking zich binnen de verdedigingsmuren; een deel van hen woonde hier permanent. Vanaf de vierkante wachttoren hield men de verdedigingsmuren nauwlettend in de gaten. In de 18e en 19e eeuw verlieten de meeste vestingbewoners het verdedigingswerk. Van de gebouwen binnen de muren hebben slechts de 13e-eeuwse gotische kapel (vergroot in de 16e eeuw), de ronde wachttoren van Nunis en het 13e-eeuwse huis van de gouverneur de tand des tijds overleefd. De gouverneur regeerde over het oostelijk deel van Mallorca. Een wandeling over de verdedigingsmuren van het Castell de Capdepera biedt een fraai uitzicht op een deel van de oostkust.

Mandenvlechters Capdepera 

Capdepera is al eeuwenlang bekend om zijn mandenvlechters. De manden worden gevlochten van de gedroogde bladeren van de dwergpalm ofwel palmito, een palmboomsoort die veel in de omgeving van Capdepera voorkomt. Veel van deze palmbomen staan echter in het beschermde natuurgebied Cala Agulla/Cala Mesquida en hebben daardoor een beschermde status. Vandaar dat veel mandenvlechters uit Capdepera vertrokken. Toch zijn er nog voldoende dwergpalmen over om enkele mandenvlechters van voldoende materiaal te voorzien. U kunt vlechtwerk kopen in de winkeltjes in de zijstraten rondom het gezellige Placa de Orient en in de badplaats Cala Ratjada.

Foto Onze Mallorca Expert
Onze Mallorca Expert

AUTEUR RONNIE ROKEBRAND

Ronnie Rokebrand schreef reishandboeken over velerlei bestemmingen. Mallorca is een van zijn favoriete bestemmingen. Slechts weinigen beseffen dat het eiland veel meer betekend dan alleen maar stranden en hotels. Mallorca is een van de aantrekkelijkste toeristische bestemmingen in Europa. Geen wonder dat Mallorca zich toeristisch razendsnel ontwikkelde.

Foto Rother wandelgids Mallorca
Rother wandelgids Mallorca

AUTEUR ROLF GOETZ

€16,95

De Rother wandelgids Mallorca beschrijft 60 verschillende wandelingen op dit Spaanse eiland. De wandelingen variëren van eenvoudige strandwandelingen tot klippen- en kloofwandelingen. Voor elke wandelaar is in de wandelgids Mallorca een geschikte wandeling te vinden.
* Betrouwbare routebeschrijvingen
* Gedetailleerde kaarten
* Informatieve hoogteprofielen
* Downloadbare GPS Tracks

10 prachtige bestemmingen in Mallorca