De Oostkust

Swipe

De Baai van Cala Millor

Cala Millor is een van de belangrijkste badplaatsen aan de oostkust, gelegen aan de gelijknamige baai (Bahia de Cala Millor). Direct ten noorden van Cala Millor ligt de badplaats Cala Bona, nog verder noordwaarts ligt de badplaats Costa de los Pinos. De zuidgrens van de baai wordt gevormd door het beschermde natuurgebied Punta de N'Amer, met in de directe omgeving de badplaatsen Sa Coma en S'Illot. Het is moeilijk voor te stellen dat dit vakantiegebied, met alle vormen van watersport en vermaak die daar bij horen, ooit een zelden bezocht duingebied was.

In de jaren vijftig stonden hier slechts enkele vissershutten. Nadat men echter had ontdekt dat het fijnkorrelige zandstrand en de diepblauwe Middellandse Zee tezamen een ideaal gastpaar vormden voor vakantiegangers, stampte men in de daarop volgende jaren tientallen hotels en appartementencomplexen uit de grond. Toch is het hier rustig in vergelijking met de baai van Palma.

Cala Millor

De badplaats Cala Millor heeft een 1390 m lang zandstrand. Het is dan ook geen wonder dat het hier voor de zonaanbidder goed toeven is. Vanuit Cala Millor kunt u twee interessante wandelexcursies maken.

Wandelexcursie naar Son Carrió

De eerste voert vanuit Cala Millor naar het schilderachtige dorpje Son Carrió. De parochiekerk van Son Carrió stamt uit 1899 en heeft een befaamd roosvenster. Dit roosvenster is vervaardigd door de beroemde Catalaanse architect Antonio Gaudi, de man die ook verantwoordelijk is voor de bouw van de beroemde kerk La Sagrada Familia in Barcelona. De wandelafstand naar Son Carrió is ongeveer 8 km. De wandeling heen en terug vanuit Cala Millor kost u ongeveer 4 uur (zuivere wandeltijd).

Wandelexcursie naar de berg Na Penyal

Vanaf de 212 m hoge top van de berg Na Penyal heeft u een fraai panorama over de baai van Cala Millor. Tot ver in de jaren vijftig was de berg in het bezit van militairen en dus verboden gebied voor toeristen. Vandaar dat er nog veel resten van verdedigingswerken rondom de berg zijn. De spoorweg die u passeert is sinds 1977 niet meer in gebruik. De wandeling heen en terug vanuit Cala Millor duurt ongeveer 3 uur (zuivere wandeltijd).

Het natuurgebied Punta de N'Amer

In 1985 was het dan eindelijk zover: na lang aandringen van de plaatselijke bevolking besloot men om het 200 ha grote natuurgebied Punta de N'Amer op de zuidelijkste kaap van de baai van Cala Millor te beschermen. Om de rijke plantenwereld in het natuurgebied Punta de N'Amer te behoeden mocht er niet gebouwd worden en dus vormt het voor natuurliefhebbers een fraai wandelgebied. De ondergrond bestaat uit kalksteen uit het geologische tijdperk Tertiair (Boven-Mioceen), met op enkele plaatsen zandafzettingen uit de latere periode Kwartair (Pleistoceen). Tussen de vele planten, pijnbomen, duin- en rotsformaties leven allerlei diersoorten, waaronder hagedissen, egels en aalscholvers.

Castell de N'Amer 

Centraal op het schiereilandje staat een vierkant verdedigingswerk. Dit zogenoemde Castell de N'Amer is vernoemd naar de familie Amer die het omringende gebied in bezit had. Het zandstenen gebouw met zijn 9 m lange en 10 m hoge muren werd in de 17e eeuw gebouwd om het achterland te kunnen waarschuwen voor piraten die het eiland naderden. Rondom de unieke vierkante toren delfde men een gracht om beter weerstand te kunnen bieden tegen zeerovers. Hoewei het schiereilandje nergens hoger is dan 42 m biedt het de wandelaar toch een weids uitzicht op de baai van Cala Millor.

Safaripark Reserva Africana Auto Safari

Langs de weg van Cala Millor naar Porto Cristo bij het badplaatsje Sa Coma, kunt u een safaripark vinden waar de dieren in beperkte vrijheid leven

(Reserva Africana Auto Safari; geopend: apr.-sept. dgls. 9.00- 19.00 uur; okt.-mrt. dgls. 9.00-17.00 uur; de speciale bussen vanuit Cala Millor naar het safaripark Reserva Africana Auto Safarivertrekken vanaf de Avinguda d'es Bon Temps, de Avinguda de Sa Coma en bij het Fantasy Park aan de C. de S'Estanyol).

Door het safaripark voert een 5 km lange weg die u naar keuze met uw eigen auto of met een bus-treintje kunt berijden. De rit door het park duurt ongeveer 20 minuten. Bij het safaripark is een kleine dierentuin.

10 prachtige bestemmingen in De Baai van Cala Millor en Mallorca