De Oostkust

Swipe

Porto Cristo

Het havenplaatsje Porto Cristo heeft een klein strand en wordt ook door veel Spaanse toeristen bezocht. Vooral 's avonds is het er gezellig als iedereen door de straten flaneert. In de beschut gelegen haven van Porto Cristo werden in de vorige eeuw goederen aan wal gebracht voor de stad Manacor.

Het waren echter de Romeinen die hier als eersten voor anker gingen. Voor de kust ligt onder de waterspiegel het wrak van een Romeins schip, als een stille getuige uit deze periode. De haven van Porto Cristo wordt beschermd door de langgerekte kaap Es Morro de Sa Carabassa, die ten zuiden van de badplaats in zee steekt. Een blinkende vuurtoren wijst al sinds 1851 de naderende schepen de juiste weg. De meeste handelsschepen passeren tegenwoordig de haven van Porto Cristo; slechts plezier- en rondvaartboten leggen hier aan. Het centrum van Porto Cristo wordt gevormd door het Placa del Carme met de Església de la Mare de Déu del Carme, een gebedshuis ter ere van de heilige Carmen. Vandaar loopt de C. Cristòfol Colom (Cristoffel Columbus) in een rechte lijn naar het kleine strand van het havenplaatsje.

Enkele kilometers ten zuiden van Porto Cristo ligt Porto Cristo Novo ofwel het nieuwe Porto Cristo met veel accommodatie voor bezoekers. Hier vindt u Cala Anguila, Cala Mandía en Cala Estany (S'Estany d'en Mas).

Dagelijks stromen bussen vol toeristen naar de twee belangrijkste bezienswaardigheden van Porto Cristo: de druipsteengrotten Cuevas dels Ham en Cuevas del Drac.

Acuario de Mallorca

Degenen die over voldoende tijd beschikken brengen vervolgens een bezoek aan het grootste aquarium van Mallorca, het Acuario de Mallorca (geopend: apr.-okt. dgls. 9.30-17.00 uur; nov.-mrt. dgls. 11.00-15.00 uur). Het aquarium ligt op slechts 150 m afstand van de Cuevas del Drac en is voor liefhebbers zeer bezienswaardig.

Exotique Parque Los Pajaros

Liefhebbers van exotische vogels en planten kunnen een bezoek brengen aan het Exotique Parque Los Pajaros (geopend: dgls. 10.00-19.00 uur) in Hospitalet Veil, gelegen op 4 km ten zuiden van Porto Cristo Novo.

Talayots Hospitalet Veil

In Hospitalet Veil kunt u ook een van de belangrijkste talayots van Mallorca vinden. Aan de kust liggen de badplaatsen Calas de Mallorca en Cala Murada.

Cuevas dels Ham[[wysiwyg_imageupload:43:]]

De druipsteengrot Cuevas dels Ham ligt op een afstand van één km ten westen van Porto Cristo, langs de weg naar Manacor (Coves dels Ham; geopend (dgls.): van 10.30 tot 13.15 uur en van 14.15 tot 16.30 uur is er iedere 20 min. een concert in de grot; u kunt de grot ook van 16.30 tot 17.30 uur bezoeken, er is dan geen concert; in de maanden nov.-apr. sluit men om 17.00 uur).

Het grottencomplex Cuevas dels Ham werd in 1905 ontdekt door Pedro Caldentey. In de grot zijn fraaie druipsteenformaties en een onderaards meer. Bij het meer kunt u naar een klassiek concert luisteren. De belichting is ontworpen door Lorenzo Caldentey, een zoon van de ontdekker van de grot.

Cuevas del Drac

De schrijver Jules Verne noemde in zijn boek Clovis Dardentor{ 1895) de druipsteengrot Cuevas del Drac ofwel de grotten van de draak `de mooiste van de wereld' (Coves del Drac; geopend: apr.-okt. dgls. rondleidingen om 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 en 17.00 uur, de rondleidingen vertrekken ieder rond uur; nov.-mrt. dgls. rondleidingen om 10.45, 12.00, 14.00 en 15.30 uur, om 16.30 uur is er een rondleiding zonder concert. In de zomermaanden is de rondleiding om 12.00 uur vaak vol; met als gevolg lange wachttijden die doorschuiven naar het volgende uur. Voor 12.00 uur en na 14.00 uur apr.-okt. is de gemiddelde wachttijd 50 min.). Meer informatie over de bijzonder grot Cuevas del Drac vindt u hier.

10 prachtige bestemmingen in Porto Cristo en Mallorca