De Oslofjord

Swipe

De Oslofjord

De Oslofjord beantwoordt niet aan het beeld dat de meeste mensen van fjorden hebben. Het is een fjord die niet omringd is door bergen. De Oslofjord kenmerkt zich door zeer veel eilandjes en scheren. Het gebied rond de fjord behoort tot de drukst bewoonde delen van het land en vormt het hart van Oost-Noorwegen.

De regio van de Oslofjord omvat de vier provincies Oslo, Akershus, Vestfold en Østfold, samen 21.000 km² groot (vergelijkbaar met de helft van Nederland). De streek heeft 1,5 miljoen inwoners, waarvan er 550.000 in de hoofdstad Oslo wonen. Hier woont 32% van alle Noren op slechts 3,5% van de totale oppervlakte van Noorwegen!

De Oslofjord is een favoriet recreatiegebied voor de Noren. In de zomer is het er vergeven van de pleziervaartuigen, zeilboten, kano’s etc. Zowel de linker- als de rechteroever is in trek bij toeristen en er is op cultuurhistorisch en toeristisch vlak veel te beleven. Jaarlijks vindt op de fjord de Færder Regatta plaats, waarbij honderden zeilschepen van Oslo naar Horten varen.

Vanaf de monding van de Oslofjord, bij Færder Fyr, tot aan Oslo meet de fjord ruim honderd kilometer. Op zijn smalst is de fjord bij Drøbak, de zogenaamde Drøbaksundet. Bij Drøbak gaat de Oslofjordtunnel (7,4 km) onder het water door en verbindt de beide oevers met elkaar. Tussen Moss en Horten verbindt een veer de provincie Vestfold met de provincie Østfold. De hoogtepunten langs de Oslofjord zijn uiteraard de hoofdstad Oslo en de vestingstad Frederikstad op de oostzijde (Østfold).

De westzijde (Vestfold) van de Oslofjord heeft veel leuke plaatsen met bijzondere musea, zoals Sandefjord met het walvisvaardersmuseum en Horten met het marinemuseum. Veel Noren bezoeken Åsgårdstrand omdat de schilder Edvard Munch hier een zomerhuisje had. Verder is de Vestfold de bakermat van de Vikingen. Hier leefden koningen en vond men de bekende Vikingschepen die nu in Oslo te bewonderen zijn in het Vikingschepenmuseum op Bygdøy.

10 prachtige bestemmingen in De Oslofjord en Noorwegen