De Oslofjord

Swipe

Fredrikstad

Nadat Sarpsborg in 1567 door de Zweden was platgebrand, mochten de inwoners van de Deense koning Frederik II een nieuwe stad stichten die aan de monding van de Glomma lag. Zo ontstond Fredrikstad. De historische binnenstad (Gamlebyen) is in een prima oude staat bewaard gebleven. Een ophaalbrug vormde vroeger de toegang naar de 16e-eeuwse omwalde vestingstad. De vestingmuren zijn ontworpen door een Nederlandse officier. Het rechte stratenpatroon verraadt de militaire functie.

Tot de meest bezienswaardige gebouwen van Frederikstad behoren het Provianthus (einde 17e eeuw), de Gamle Slaveri (oude gevangenis uit de 18e eeuw), Gamle Rådhus (oude raadhuis uit 1784) en de Torvkaserne (eind 18e eeuw). Het stadsmuseum van Fredrikstad bevindt zich in het Tøihus. De oudste omwalde stad en best bewaarde stadsvesting van Noord-Europa is sfeervol en erg aantrekkelijk om te bezoeken. De geschiedenis wordt levend gehouden door groepen die zich uitdossen als soldaten in de 18e eeuw.

De poolavonturier en Noorse held Roald Amundsen werd in 1872 geboren in Borge. In zijn geboortehuis in Borge, langs weg 11 op de oostzijde van de rivier de Glomma, is het Roald Amundsen Senter gevestigd, waar exposities worden georganiseerd. In het centrum is ook een café.

Sarpsborg is minder boeiend dan Fredrikstad. Het St. Olav’s Festival houdt de stad in zijn greep tijdens de dagen rond St. Olav’s Dag (29 juli). Op deze dag viert men het feest van de Heilige Olav Haraldsson, die in 1016 Sarpsborg stichtte. Koning Haraldsson regeerde vanuit Sarpsborg. De stad was een korte tijd hoofdstad van Noorwegen. Het festival is een feest van theater, muziek, kunst en levende geschiedenis. In de stad bevindt zich het Borgarsyssel Museum, een plaatselijk openluchtmuseum.

10 prachtige bestemmingen in Fredrikstad en Noorwegen