De Oslofjord

Swipe

Larvik

Larvik is de zuidelijkste gemeente van de provincie Vestfold. De plaats werd gesticht door de Deense graaf Gyldenløve in 1673. Zijn woning Herregården in de Storgate (bij het station) maakt deel uit van het museum van Larvik. Dit museum (Larvik Museum) heeft verder nog een maritieme afdeling (Larvik Sjøfartsmuseum, Kirkestredet 5 bij de ferryterminal), het expositiegebouw Verkensgården (buurt Langestrand) en Kaupang (oostelijk van Larvik bij Tjølling). Kaupang was ooit een belangrijk Viking handelscentrum.

De kerk van Larvik werd gebouwd voor het huwelijk van de graaf, ze is ingewijd in 1677. In de kerk hangt het bekende schilderij van Lucas Cranach ‘La de små barn komme til meg’ (Laat de kleine kinderen tot mij komen). Larvik is de geboorteplaats van de avonturier en cultureel antropoloog Thor Heyerdahl en de scheepsbouwer Colin Archer. Het geboortehuis van Archer aan de Tollerodden is bewaard gebleven.

Even ten zuiden van Larvik ligt het aardige dorp Stavern, waar veel kunstenaars hun heil zoeken en zochten, vooral op het voor de kust liggend eilandje Cittadelløya, waar een fort is. Er zijn verschillende galerieën in Stavern. Het dorp had in het verleden een militaire functie. Koning Frederik V vestigde er rond 1750 een marinebasis (Fredrikssvern Verft). De Blokhusene (blokhuizen) uit 1788-1790 liggen op strategische posities ten westen van het dorp (op een hoogte) en op het eiland Stavernsøya, ze dienden als uitkijk- en vuurposten. Niet voor niets is er in Stavern het nationale monument voor gesneuvelde matrozen in de wereldoorlogen, de Minnehallen.

Nog verder naar het zuiden ligt het authentieke vissersgehucht Nevlungshavn, dat de Unesco in aanmerking laat komen voor bescherming. Verschillende delen van de gemeente Larvik vallen onder de status van het UNESCO Norvegica Geopark. Hiertoe behoren het vuurtoreneiland Svenner Fyr, waar een veer vanuit Stavern in de zomer naar toe vaart en overnachtingsmogelijkheden zijn, de 35 km lange kustroute (Kyststien) van Stavern naar Helgeroa en het geologisch en archeologisch interessante Molen (westelijk van Nevlungshavn), waar onder andere graven uit de Bronstijd zijn.

10 prachtige bestemmingen in Larvik en Noorwegen