De Oslofjord

Swipe

Moss

Toeristen vinden weinig van hun gading in het enigszins saaie Moss. De meeste toeristen doen de stad aan om met het veer over te steken naar Horten in de Vestfold. Op 14 juli 2006 kwamen in de stad op verschillende plekken kleine meteorietsteentjes neer. De stad werd overspoeld door amateur-meteorietjagers. Moss, het administratieve centrum van Østfold, is vooral een industriestad.

Askim ligt strategisch aan de E18 van Oslo naar Zweden, aan de spoorlijn naar Zweden en aan de rivier de Glomma. De agrarische en bosbouwindustrie spelen een belangrijke rol in deze bosrijke omgeving. In Askim bevindt zich een groot waterrecreatiecomplex, Østfoldbadet.

De Fossum Bru over de Glomma is een brug met historie. De eerste brug dateert van 1854. Van 12 op 13 april 1940 bliezen de Noren de brug op om de binnentrekkende Duitsers dwars te zitten. De Glomma is met bijna 600 km de langste Noorse rivier, die vrijwel geheel door Zuid-Noorwegen stroomt. De rivier ontspringt bij Aursunden (noordoostelijk van Røros) en mondt in de Oslofjord uit bij Fredrikstad. De Glomma is een geliefde rivier onder sportvissers.

De streek oostwaarts van Askim in richting van Zweden heeft toeristen weinig te bieden. Het Haldenvassdraget Kanaalmuseet in Ørje is één van de weinige attracties. Natuurschoon, het oude Haldenkanaal (gegraven in 1852) en sluizen staan hier centraal. Het Haldenkanaal (Haldenvass- dragets) leent zich uitstekend voor een rondvaart, onder andere met een stoomboot. De firma Stiftelsen D/S Engebret Soot verzorgt ’s?zomers rondvaarten en excursies op het Haldenkanaal.

10 prachtige bestemmingen in Moss en Noorwegen