De Oslofjord

Swipe

Vestfold

De provincie Vestfold vormt het gebied rond de westelijke oever van de Oslofjord. ‘Fold’ is de historische naam voor Oslofjord, ‘vest’ betekent westelijk. De streek bestaat uit een overwegend laaggelegen en heuvelachtig landschap. Het is één van de belangrijkste landbouwgebieden in het land.

De zalmrijke rivier Numedalslågen, die ontspringt op de Hardangervidda, loopt door het westelijk deel van de provincie en mondt bij Larvik uit in het Skagerrak. Vestfold heeft toeristen veel te bieden. De plaatsen met de meeste bezienswaardigheden liggen langs de fjord- oevers. Vestfold is één van de bakermatten van de Noormannen en de eerste Vikingkoningen. Daar getuigen nog wel erfgoedrestanten van.

Walvisjacht was ooit een belangrijke bron van inkomsten voor de kustplaatsen van Vestfold, maar daar is economisch gesproken niets meer van over, enkel museaal. De walvisjagers voeren begin 20e eeuw naar de wateren rond Antarctica om hun prooien te vangen. De Vestvold Hills op Antarctica verwijzen nog naar de herkomst van de walvisvaarders.

Horten en omgeving

Tussen Drammen en Holmestrand heeft een toerist weinig te zoeken. Vanaf Horten volgt in zuidelijke richting een groot aantal boeiende dorpen en steden met veel bezienswaardigheden.

Ten noorden van de marineplaats Horten ligt het aardige eiland Løvøya met camping- en waterrecreatiefaciliteiten. De Løvøykapellet bij Horten is een middeleeuwse kerk, die verbonden is met de St. Olvas Kilde, een bron waaraan men geneeskrachtige betekenis toeschreef. Tot aan de reformatie was deze plek een levendige bedevaartsbestemming. Het kerkje is in 1882 ingrijpend gerestaureerd.

Karljohansvern is de oude marinewijk van Horten. Een kanaal vormt de grens tussen de eigenlijke stad en de historische marinebuurt. Hier kan men wandelen in het park Hortenskogen. Karljohansvern is eigenlijk een groot museum. Het Marinemuseet, dat al sinds 1853 bestaat, is beslist de moeite waard. Het blikt terug op de historie van de Noorse marine en de marineactiviteiten in Horten. Er staan veel prachtige spullen met zorg uitgestald, van modellen tot scheepsonderdelen. Boeiend is de tentoongestelde duikboot, waar men een idee krijgt hoe het leven in een nauwe ruimte onder water is. Verder is er ook een kanonneerboot te bezichtigen. Voor in de strijd gevallen zeelui is een herdenkingsplek ingeruimd.

Het Preus Museum in Horten is gevestigd in de voormalige graanopslagplaats van de koninklijke marine. Het Noorse Fotografiemuseum gaat niet alleen over oude camera’s, maar organiseert regelmatig indrukwekkende fototentoonstellingen met materiaal van onder meer Noorse fotografen. De conservators besteden hierbij veel aandacht aan de vormgeving van de expositie. Verder is er in Horten nog een automobielmuseum.

Verder naar het zuiden, 4 km buiten Horten, ligt het Borre Nasjonalpark. Het is het grootste bekende grafheuvelterrein van de Vikingen. Zeven grote en dertig kleinere grafheuvels bevinden zich hier. Het nationale parkje (20 ha) beschikt over wandelwegen, die langs de grafmonumenten voeren. Het gebied staat bekend als de begraafplaats van het koningsgeslacht van de Ynglings. Er zijn talrijke opgravingen gedaan. Het bij het nationale park gelegen Midgard Historisk Senter is een educatief informatiecentrum over de Vikingen.

Bij Borre bevindt zich een aardig wit kerkje uit de 12e eeuw. Het altaar is vermoedelijk net zo oud als de kerk, het altaarstuk dateert uit de 17e eeuw. Voor de kust van Borre ligt het eiland Bastøy, dat niet toegankelijk is voor het publiek. Hier is een nationale gevangenis gevestigd.

Een leuk en nationaal bekend kustgehucht is Åsgårdstrand met zijn witte huizen, zijn nauwe stegen en mooi uitzicht over de Oslofjord. Het is een uitgesproken plek om een kleine wandeling te maken, onder de lindebomen, langs de witte huisjes, naar beneden lopend om bij de oever uit te komen. Onderweg passeert men kunstenaarshuizen, ateliers en galeries. Åsgårdstrand trok en trekt kunstenaars aan.

De meeste bekendheid verwierf de buurtschap Åsgårdstrand met de buitenwoning van de schilder Edvard Munch. Hij bracht in 1889 zijn eerste zomer door in het plaatsje en kocht in 1907 een zeer eenvoudig 18e-eeuws vissershuisje. In het Munchs Hus heeft men alles gelaten zoals de beroemde schilder er leefde. Hij schilderde er onder meer zijn ‘Meisjes op de brug’ (1901) en ‘Vier meisjes in Åsgårdstrand’ (1903). Munchs zomerhuisje is voor het publik toegankelijk. Het plaatsje telt één hotel, Thon Hotel Åsgårdstrand, met een terras dat uitblikt over de fjord.

10 prachtige bestemmingen in Vestfold en Noorwegen